2017-08-09 62 浏览
之前肉饼哥喺荃湾打响名堂嘅时候已经好想去食,但一直未有机会,而家居然嚟到大围开分店,咁我再无藉口唔去试啦!今日就试左 金沙蛋黄肉饼(蒸)+$2配菜饭。肉饼嘅造型设计我觉得都几可以吸引到人嘅食欲,金黄色嘅咸蛋黄令人马上谂到香口,可口; 肉饼蒸得啱啱好,入口仲有一种软滑嘅感觉猪肉够香,再配上捞饭食一流嘅金沙(咸蛋),的确唔错,如果d咸蛋可以再咸d香d就更正喇 另外,我试咗几啖友人点嘅流心芝士肉饼(煎),我哋两个食完第一啖之后,即时望住对方咦!有惊喜㖞!肉饼煎得好香脆,芝士仍然系软心,真系估唔到中式肉饼同西方嚟嘅芝士都可以咁夹,无遗和感,赞!呢个肉饼餐我加左$2配菜饭,我觉得选择配菜饭系会食得舒服d,始终食咁大块肉,有返d菜落肚平衡下系好事,会更容易食晒个餐,避免做大嘥鬼 (讲真,店家比嘅饭量一d都唔少,甚至乎可以话系偏多 ,我谂呢个份量系相当适合从事劳动工作量大嘅朋友去食,一定够饱肚!)P.S虽然我今次就无试到网上有负评嘅肉饼款式,唔知道系咩味道,但系我自己个人都好佩服老板咁勇敢嘅创意,将一样食材融会贯通,制作成变化万千嘅款式,继续努力吧

今日就试左 金沙蛋黄肉饼(蒸)+$2配菜饭。

• 流心芝士肉饼