2014-10-31
我总觉得位于兰桂芳的 Häagen-Dazs 分店最有万圣节气氛! 因此,我约朋友一起去品尝万圣节鬼魅雪糕甜品! 哗! 去到店子门口,已贴上万圣节嘅装饰贴纸,令我们更期待 2 楼嘅装潢布置会系点? 当我们踏上色彩缤纷嘅楼梯,开始渗出一点万圣节嘅元素!走到 2 楼,我们犹如走进一个万圣节神秘公园! 喺公园里,随处可见南瓜头嘅踪迹! 有些人玩捉迷藏,充满万圣节气氛! 然而,枱面设计睇起来好似箭靶! 2 楼只有一位靓女店员,场内有大约 7 张枱,她真系忙个不停! 先放上 menu,转头就送上两杯水!服务殷勤!我们见到多「滋」多彩的雪糕及甜品,真系急不及待想 order 嘞! 我们嘅首选,当然系万圣节雪糕甜品系列! 原来堂食及外卖,不论价钱抑或卖相,都相差好多! (堂食) ~ 魔鬼诱惑 $69(外卖) ~ 万圣奇幻夜 $99 *堂食加一服务费万圣奇幻夜雪糕甜品 $99 (堂食加一服务费)落 order 嘅时候,先问一问女店员,雪糕款式系咪跟哂 menu 中嘅相呢? 其实!雪糕款式系自选嘅! 我们点咗:士多啤梨雪糕、冧酒提子雪糕、绿茶雪糕、香柠雪芭
先放上 menu,转头就送上两杯水!服务殷勤!
(堂食) ~ 魔鬼诱惑 $69
(外卖) ~ 万圣奇幻夜 $99 *堂食加一服务费 万圣奇幻夜雪糕 甜品 $99 (堂食加一服务费)
结果,等咗大约 10 分钟,终于送上!
俾咗: 朱古力雪糕 (俾错), 冧酒提子雪糕、绿茶雪糕、香柠雪芭
大致上,雪糕大约乒乓波 size! 唯独系俾错嘅朱古力雪糕最大球! 仲有,绿茶雪糕被压扁!
当中,绿茶雪糕嘅味道最为突出!清香甜美! 而冧酒提子,只系夹杂一些提子干,而且酒味轻微,无咩特别! 朱古力雪糕每一啖都食到朱古力粒,出奇嘅口感! 至于香柠雪芭,入口即溶!果酸满载,味道清酸! 相对前者,属于较为健康嘅一款!
睇见可怜鬼个样,一啲都唔开心! 又唔恐怖!由白朱古力造成嘅可怜鬼,唔算好甜!
垫底嘅窝夫以糖、面粉、鲜奶、鸡蛋等食材制造!表面带脆微甜!质感松软绵密! 混合雪糕同食,显得无咁干!同时,吸收芒果酱嘅酸甜,食起嚟都无咁馏! Happy Halloween!