今次去咗食间都几出名嘅车仔面🍜,以前好似好多人会慕名而来嚟大埔人食,但宜家佢多咗几间分店🎉,就好似少咗人专登嚟。不过我𠮶日一点几到,都有好多人喺出面排紧队。喺出面排紧队嘅时候,就可以拎点餐纸圈定一阵要食咩。睇张纸嘅时候,见到啲好特别嘅𩠌,例如凤爪、咖哩鱿鱼🦑,呢啲喺酒楼先会见到点心🥟,但就喺车仔面档到出现😂,咁我就紧系要试吓啦‼️最后我叫咗 秘制香酱凤爪 + 咖哩鱿鱼 + 秘卤鸡翼尖 配 鲜制油面 + 金牌麻辣汁。🍴三𩠌一面 $45 8/10嗌完先发现,啲𩠌全部喺佢个榜「十大必食推介」入面🤩。一上到嚟𩠌份量都几多吓,鸡翼尖有5只、凤爪有2只、鱿鱼份量如图,系食到最后仲有,仲配咗条菜🥬。油面就同出面食个啲冇乜分别,但唔系间间车仔面铺有得叫🥹。佢个金牌麻辣汁🌶️,几好味、好有层次,唔系香精个啲味,个口系会feel到麻麻地,如果撇开啲辣油咁饮个汤底系甜甜地,清甜嘅感觉,值得一赞嘅系食完唔会颈渴👍🏻。🍴秘制香酱凤爪 6.5/10本身以为写住秘制香酱,味道会有特色啲,但就同平时喺酒楼饮茶食到嘅味冇分别,凤爪唔系特别淋个种嚟。但喺车仔面到食到都几特别吓🤣。🍴咖哩鱿鱼 7.5/10都系平时饮茶食到嘅

🍴三𩠌一面 $45 8/10
嗌完先发现,啲𩠌全部喺佢个榜「十大必食推介」入面🤩。

油面就同出面食个啲冇乜分别,但唔系间间车仔面铺有得叫🥹。

🍴秘制香酱凤爪 6.5/10

🍴咖哩鱿鱼 7.5/10
都系平时饮茶食到嘅味,但因为唔系间间酒楼都有得食🥺,所以对于我呢个鱿鱼爱好者嚟讲,喺车仔面档到食到,就已经加咗好多分💯。不过佢啲鱿鱼唔系爽口个款,系偏淋。

🍴秘卤鸡翼尖 3/10
Um…. 唔知点解有阵膻味,同埋好多毛🥴,可能系我唔识欣赏啦,因为我系第一次食斋鸡翼尖呢个𩠌,下次应该叫其他𩠌。

💰 翻兜指数: 8/10
如果我喺大埔谂唔到食咩,应该会食呢间。性价比几高吓,平时食谭仔叫啲好普通嘅两𩠌,都要💲四十几蚊,呢个啲𩠌咁特别、份量又多,三𩠌先$45,如果经过可以一试,但我觉得未到要专程嚟食嘅程度。