2021-05-01
前排同朋友三人行去咗Cordis嘅一间bar restaurant食tea,我哋预留咗每日限量10份嘅《海洋宝盒》2人tea set,另再加多个《亚洲风味》1人tea set,呢2款tea set都做紧Openrice 85折优惠👍🏻《海洋宝盒》($498/ 2人)咸点放喺圆盘上,底部有沙石及贝壳等装饰,而甜点则放喺宝盒内!.【咸点】有5款,比较好食嘅有:🔹鳕鱼牛油果墨鱼汁脆片鳕鱼嫩滑,边位烤至微焦,配墨鱼汁脆片几好食😋🔹三文鱼他他紫菜脆片三文鱼他他加入佛手柑及芝麻油,闻落几香,口感几清新😋🔹Comte芝士配白毛猪火腿多士多士几香脆,白毛猪火腿油香较淡,但都有咸香味😋【甜点】有6款,大部分都比较甜,比较好食嘅有:🔹海盐焦糖朱古力呢款朱古力相对唔太甜,中间仲夹杂咗啲脆脆,几有口感😋🔹绿茶Tiramisu蛋糕有好浓绿茶味,啱晒绿茶控😋🔹英式松饼配香橙果酱暖暖地够松化,比较钟意配clotted cream多过香橙果酱😋《亚洲风味》($178/ 1人)呢个tea set比较中式,而且唔似《海洋宝盒》必要点2人份量,想自私食都可以!.【咸点】有4款,比较好食嘅有:🔸XO酱虾饺及烧卖虾饺大粒又爽口
《海洋宝盒》($498/ 2人)
【咸点】有5款,比较好食嘅有:
🔹鳕鱼牛油果墨鱼汁脆片
鳕鱼嫩滑,边位烤至微焦,配墨鱼汁脆片几好食😋
🔹三文鱼他他紫菜脆片
三文鱼他他加入佛手柑及芝麻油,闻落几香,口感几清新😋
🔹Comte芝士配白毛猪火腿多士
多士几香脆,白毛猪火腿油香较淡,但都有咸香味😋
【甜点】有6款,大部分都比较甜,比较好食嘅有:
🔹海盐焦糖朱古力
呢款朱古力相对唔太甜,中间仲夹杂咗啲脆脆,几有口感😋
🔹绿茶Tiramisu
蛋糕有好浓绿茶味,啱晒绿茶控😋
🔹英式松饼配香橙果酱
《亚洲风味》($178/ 1人)
【咸点】有4款,比较好食嘅有:
🔸XO酱虾饺及烧卖
虾饺大粒又爽口弹牙,烧卖属正常发挥,估唔到西式餐厅供应嘅中式点心都ok😋
🔸泰式烤肉眼沙律卷
以牛肉片卷住蔬菜,加入少少泰式酱汁,味道几清新😋
【甜点】有5款,比较好食嘅有:
🔸红豆菠萝包
菠萝皮够香脆,而红豆蓉又唔会好甜,细细个份量啱啱好😋
🔸杨枝甘露
芒果味浓,加入柚子肉及西米口感丰富,酸酸甜甜好好味😋
饮品方面无乜特别,朋友们嘅冻柠茶味道正常,而我点嘅Super Berries果茶莓味香浓,味道酸酸地,钟意甜嘅仲可自行加糖!
餐厅环境好舒服😌两款tea set整体都ok,而且discount后每人都系约$220,同三五知己系度hea返一个下午都真系几唔错🥰推荐👍🏻