2021-12-20
期待咗呢餐好耐,三个月前已经要订位,仲要非常快手,因为过咗1分钟都会订唔到。可以从三个途径定位,网上,打电话, send email,每日准时9am开始,我个email系9:01am ,已经跌落waitlist🤦🏻♂️ 好彩最尾有人cancel,我先有得补上✌🏻高级餐厅系窝心嘅,两日前会打你Re-confirm Booking,会问你有冇乜嘢节日庆祝,需唔需要订蛋糕,佢有啲乜嘢signature蛋糕等等。今日我哋食set lunch,佢有$590(头盘/汤,主菜,甜品加咖啡) , $690(头盘,汤,主菜,甜品加咖啡) ,$890(头盘,汤,主菜x2,甜品加咖啡)。我哋叫咗$690。师兄首先会为你奉上面包,呢度嘅面包都好出名,佢有一大盆俾你,到最后食唔晒,自然会问你使唔使包起拎返屋企。然后就到餐前小菜,佢貌相好似日式炖蛋咁,但系佢系冻嘅,入边有蟹肉,龙虾汁等等唔同配料,非常好味。至于头盘,我就叫咗我嘅至爱Crispy Poached Egg,一只留心蛋嘅外层部门揸得好趣嘅外皮,再加火腿同埋芝士,食过返寻味。至于老婆就叫咗龙虾ravioli,特别嘅系个皮唔系用pasta,而系用白萝卜,配
至于头盘,我就叫咗我嘅至爱Crispy Poached Egg,一只留心蛋嘅外层部门揸得好趣嘅外皮,再加火腿同埋芝士,食过返寻味。至于老婆就叫咗龙虾ravioli,特别嘅系个皮唔系用pasta,而系用白萝卜,配搭非常清新,非常适合做头盘。
汤我哋就叫咗栗子汤,卖相真系一流,亦都充满栗子味,将汤同碟底嘅配料一齐食,值得推介。
主菜我叫咗Black Cod,老婆就加$150叫咗龙虾意粉。Black Cod真系冇得顶,条鱼够肥,厨师煎得啱啱好,再配上黑椒汁同埋椰汁泡沫,非常令人回味,钟意食鱼嘅你一定要试。至于龙虾意粉亦都非常值得推介,龙虾处理得非常好味,意粉软硬度适中,配上龙虾汁,而家讲起都想食。
甜品我就叫咗Apple Tatin,呢个亦都非常值得推介,处理咗嘅苹果切到好薄,好软身,再配埋个苹果白兰地走说吧,一个好清新嘅甜品,一啲都唔Heavy👍🏻👍🏻👍🏻 至于老婆叫𠮶个Pistachio mousse with raspberries都OK,但系相比下就冇咁出色。
由于系庆祝老婆生日,所以订枱嘅时候已经预留左佢嘅signature Chocolate with Hazelnut Cake($390+10%)。咁喺餐厅食当然要+1啊,但系呢个+1极度值得,蛋糕一上,连我都surprise埋,因为摆盘真系好靓,侍应仲要超好Service咁不停帮你影相,值得一赞。如果未嚟过呢度食嘅,建议可以嚟食吓lunch,因为会平过夜晚好多,但系食物质素一样好。
餐前小食
Crispy Poached Egg