南瀛水產

Nan Ei Sui San
2022-06-22 1205 浏览
三访!餐厅装修走日本风,每个角落都布满居酒屋嘅元素,灯光柔和,天花悬挂一个个灯笼。估唔到平日夜晚都差唔多满座,所以有兴趣嘅朋友记住提早订枱!▪️活贝盛合 $428第三次嚟都系忍唔住嗌返呢款活贝组合!贪佢可以一次过食到多款生猛海鲜!热锅上嘅鲍鱼都在舞动呢~牡蛎超肥美!记得上次食爽脆软滑兼备!而今次就偏软滑,同样超多汁呀!蚬肉鲜甜爽弹,更带酒香。鲍鱼质地爽弹带焦香,有咬口之余唔会太韧。帆立贝今次稍微烧得过熟,鞋左少少。▪️松叶蟹海胆釜饭 $238釜饭上枱后,要烧多二十分钟先食得~ 一打开盖就见到满满嘅海胆、松叶蟹肉、虾米。为咗保持鲜味,餐厅只系加左好少调味。饭粒弹牙有咬口,味道比想像中淡得多,只有淡淡嘅蟹鲜同饭焦香。店员就推介:如果觉得太淡味嘅话,就可以捞埋甲罗烧一齐食~ 捞完即刻浓味好多,不过就会稍微盖过蟹肉鲜味。▪️南瀛卷 $298招牌南瀛卷有齐吞拿鱼蓉、海胆、三文鱼子同虾,铺系卷物表面~ 每一款都几新鲜,特别系马粪海胆!超鲜甜软滑,完全唔苦唔腥。而底下嘅卷物就好似有啲天妇罗脆脆,但调味偏淡,需要配搭咸香三文鱼子或其他刺身一齐食。整体味道唔错,略嫌份量偏少左啲。▪️蟹味噌甲罗烧 $78甲罗烧

▪️活贝盛合 $428

活贝盛合

蚬肉鲜甜爽弹,更带酒香。
鲍鱼质地爽弹带焦香,有咬口之余唔会太韧。
帆立贝今次稍微烧得过熟,鞋左少少。

▪️松叶蟹海胆釜饭 $238
松叶蟹海胆釜饭

松叶蟹海胆釜饭

▪️南瀛卷 $298
南瀛卷

▪️蟹味噌甲罗烧 $78
蟹味噌甲罗烧

甲罗烧 由蟹肉、蟹籽、蟹膏、鹌鹑蛋、葱组成。经店员拌匀后,质地软绵,蟹味浓郁,咸度刚好。丝丝蟹肉、粒粒蟹籽,口感毫不单调。每一口都品尝得到蟹的鲜味

▪️日式炸鸡 $88
日式炸鸡
唐扬炸鸡新鲜炸起,一咬开冒出阵阵白烟,大家小心辣亲呀。 炸鸡外皮超脆唔油腻 ,炸皮唔会太厚。肉汁成功被锁住,非常嫩滑多汁,仲有啲肥膏位。

整体而言,三访南瀛水产,活贝盛合、蟹味噌甲罗烧、日式炸鸡 依然无令我失望。价钱唔平,但一分钱一分货,偶尔黎奖励下自己都唔错!上次食过和牛粒炒饭都好正!

• 蟹味噌甲罗烧
  • 活贝盛合