餐厅: Peek-A-Poke (希雲街)
资讯:

2022-07-06 1761 浏览
.📍Peek-A-Poke📍#馒头去铜锣湾 #馒头食西餐------------------------------1️⃣ Tuna + Salmon Poke Bowl ($98)终于试到呢间嘅Hawaii Poke Bowl🥺,小编想试多啲口味就拣咗吞拿鱼同三文鱼嘅half-half base,两者都系角切,每块鱼都好大粒🐟,估唔到三文鱼系比唔会过肥嘅三文鱼腩部位,虽然味道上唔算话特别新鲜,但每一嚿可谓肥美软腍却不失腩部嚼口🍣,口感亦够滑身富有油香;至于吞拿鱼味道就比较普通,虽然都系大粒厚切,不过质地偏嚡,冇三文鱼咁湿润,有少少腥味不过系可以接受嘅范围,但下次未必会再嗌。🔹Brown Rice + Salad我觉呢度嘅珍珠糙米饭好好食,上碗时温度微暖,饭粒唔会煮到好干劲有咬口,越嚼越感受到米糠香气层层递进🍚,唔会有苦涩味,捞埋山葵乳酪酱增加湿度同香味就更正;至于沙律菜全部都系新鲜脆口🥗,水份充足,洗得够干净冇泥味,如果想食得健康啲都推荐呢个主食combo。🔹蛋丝 + 蕃茄 + 蟹籽Well...蛋丝质地有啲干,而且冇咩蛋香,调味唔系想像中嘅甜玉子味;蟹籽主要系当装饰🙈,冇咩特别;蕃茄仔
📍Peek-A-Poke📍#馒头去铜锣湾 #馒头食西餐

🔹Brown Rice + Salad

🔹蛋丝 + 蕃茄 + 蟹籽
Well...蛋丝质地有啲干,而且冇咩蛋香,调味唔系想像中嘅甜玉子味;蟹籽主要系当装饰🙈,冇咩特别;蕃茄仔都ok鲜甜爽脆,主要都系提供下鲜艳嘅五颜六色等个bowl靓仔啲。

🔹Avocado 🥑 (+$10)
拣得好靓,切面光滑冇根,入囗creamy冇草青味,牛油果自身香味同个bowl好夹。

🔹山葵乳酪酱
呢个酱汁虽然油脂比例较高,但我认为系值得试嘅,酱汁偏流汁但味道唔稀,淡淡嘅奶脂香气同mayonnaise嘅甜酸味好夹😋,wasabi唔会好攻鼻,令成个酱层次丰富咗,亦冇咁油腻,酱汁容量足够,攞嚟捞糙米饭一流,不过就淋得唔均匀,要自己再捞一捞,但捞𠮶阵都要小心跌𩠌。

整体味道唔差,要话好好食又未至于,不过喺夏天有个冻bowl食下都几开心,经过可以一试。
🔸整体评分:7.5/10
🔸小编回头率:7/10