2020-10-09 1393 浏览
睇过食评,做过功课先过嚟食。用3~6个月大嘅本地加美鸡熬成的皇汤鸡丝羹绝对必食,味道极为浓郁,啖啖精华。皇汤用小型瓦煲上,下面一直用蜡烛㷫热令鸡汤不会因温度下降而「凝」油。自问唔算细食,不过食完隔一阵会觉得饱饱哋~ 另一碟有惊喜反而系complimentary 嘅头盘,酸姜玉子豆腐。味道配搭恰到好处,唔怕酸姜抢味。龙带玉梨香几特别,皮薄而脆。唯一就系底部嘅梨有一份甜一份唔系好甜... 自己口味觉得应该配甜会好味d... 其他菜式好似焗蟹盖、鲍汁扣鹅肝、清汤牛腩都唔错,啖汤好清(可以想像捞河粉会劲正)。全部水准之内但唔会有特别惊喜。单尾炒饭略油... 呢个真系有d 失望。甜品方面,某youtuber 推介甜品杨支甘露为全港最好食... hm... 唔系lor。 味道冇问题,系好味嘅之但系我唔觉得系「最」好食。明明本来系想试另一个 chef recommendation 嘅甜品,真系可惜了我嘅quota。值唔值?我觉得食物水准,service 同环境都值呢个价位。只系唔系碟碟菜都好惊艳。由于佢系三星,所以本身对佢都好有期望,expectation 亦会相较提得更高。回头的话会过嚟试下点心。

头盘
龙带玉梨香