2012-01-18 1009 浏览
呢餐饭, 一个月前已急不及待订位点知女友临时上海公干, 佢冇得试4连三星的中菜厅的实力不过受惠ge系喺澳洲放暑假ge表弟, 做表哥当然想请佢食野la, 系澳洲冇啖美食我同表弟早到, 侍者已立即问我喝什么茶(每位25元), 听完佢讲之后, 想试龙井, 唔想饮普洱咁浓ge茶训唔到淡淡的茶香, 水很滚, 喝一口, 滑进喉咙深处, 舒服, 跟陆羽不相伯仲点菜, 是我寿星仔发办, 不过是遵照了各食家的推荐, 一定没死主菜前还是有每一道免费前菜花枝丸很爽, 弹牙, 垫底的那块东西十分脆口, 像刚刚炸好一般, 新鲜酱油碟精致得很, 每款酱油都有小匙, 西餐的sophisticated, 但味道并不强烈, 加上我也不喜爱食𩠌蘸酱油呢个名成日都唔识点读, 加上各食家指定菜式, 一定要试, 龙=虾, 带=带子, 玉梨=啤梨, 食落真系香、脆、爽、鲜、密梨香, 面脆, 虾胶爽, 带子鲜, 口感绵密! 果然系名菜 (180元)鸽腿肉较多, 肉质鲜嫩, 但两老嫌冇肉食, 太细只 (100元一只)呢个煲听个名冇谂到佢会有鲍鱼, 同埋佢将鱼肚摆上菜名上, 有其原因, 因为鱼肚当真夺得该菜的最佳位置! 咬落去, 牙齿
呢餐饭, 一个月前已急不及待订位
点知女友临时上海公干, 佢冇得试4连三星的中菜厅的实力
龙井
主菜前还是有每一道免费前菜
蟹籽花枝丸
豆瓣酱, XO酱, 辣椒豉油
龙带玉梨香
吊烧炒龄鸽
鲍汁鱼肚一品煲
呢个煲听个名冇谂到佢会有鲍鱼, 同埋佢将鱼肚摆上菜名上, 有其原因, 因为鱼肚当真夺得该菜的最佳位置! 咬落去, 牙齿咬几深, 就几深, 唔会kick住(即太鞋口), 唔会跣(太薄, 冇口感), 感觉就系咁实在, 虽然看到不是高级鱼肚, 但蘸左鲍汁茨, d汁系口腔内流动, 鲜浓, 不禁用匙喺个煲度整一羹, 摆入口再次品尝! (600元)
红烧澳洲和肉面肉
汁浓肉软滑, 但厚切, 不会入口即溶, 好让你慢慢感受和牛面的香味 (300元)
龙景轩炒饭
第一次食到个炒饭, 米饭唔烂, 分开的来唔硬, 很松, 但不是散的, 很难形容, 总之系第一次咁正, 香气扑鼻, 配料是啥重要吗 饭就是主角!!!!! (260元)

由于本人生辰关系, 少不了自携蛋糕
文华chocolate opera cake
跟侍者饭前说好饭后吃蛋糕后, 饭后就立刻送上点好蜡烛的蛋糕, 为本人说声生日快乐,送上祝福, 虽则这是机械式的动作, 但也被感动, 诚恳地跟他们说谢谢, 吹完蜡烛, 他们也随即为我们切饼, 也毫不偏差地, 自动送上有字牌的一件蛋糕给我, 味道呢........还是tony wong适合香港人, 朱古力太甜了, 太腻, 但咖啡味浓, 不错, 饼底很脆, 新鲜, 才不致太失望 (288元)

除了一句生日快乐外, 还有点实际回应吧, 就是餽赠一笼寿包, 侍者送来道 "意头嘛" 但我仍觉得这是一份心意, 大可以不送, 大可以收到切饼费, 还有, 寿包的摆法是充满"意识形态"的.............
寿包
尖向天的是传统白莲蓉, 横放的是麻蓉, 淡淡的蛋黄混入其中, 个人较喜爱麻蓉馅, 不是黑芝麻, 太浓烈, 白芝麻的香令人觉得莲蓉不会太腻....但有些包身有点硬......有点厚.....美中不足
桂花糕与XXX
桂花清香, 但咬下去有明显鱼胶粉味, 还是那个酥够香脆松化

看图会发明每道菜的件数是每人可平均分的, 这个细节他们也能做到, 令我感到欣喜, 侍者殷勤, 不疾不徐, 带点笑容为我们奉茶上菜, 真是其他地方不能遇见的, 加上醉人的维港景色, 教人难忘的一顿晚饭!
2012-01-17
庆祝纪念