2022-06-08
米芝连三星预约困难中菜厅人均消费:$1200总结:大失所望————————————————————————话说龙景轩系劲难book. 但我又真系好想试下呢间连续咁多年都攞三星嘅中菜厅究竟有几劲,所以就趁去Four Seasons staycation 嘅时候问埋酒店有冇得book,最终有幸可以试到.一般中菜厅都会有啲香口小食提供,但龙景轩冇.餐前小食 - 一旧玉子上面有啲凉菜,好普通,亦唔特别令人开胃,唔系好理解佢嘅作用. 厨师精选拼盘(叉烧、乳猪、炸蚝)$260 - 叉烧一般,个人比较钟意天龙轩嘅叉烧. 乳猪皮脆,但咸左啲. 炸蚝有柚子汁伴住,但个蚝冇味的.皇汤鸡丝羹 $340- 非常浓郁,好香嘅鸡味,呢个值得叫. 不过share会好啲,因为会好腻.黑松露龙虾春卷 $440 - 本来expect 里面系啖啖结实嘅龙虾肉,但原来系龙虾蓉,虽然同预想中有出入,但都好食嘅. 至于值唔值就见仁见智喇.龙带玉梨香 $480 - 令我地好失望嘅一道菜. 带子虾胶加一片梨,带子同虾系冇味,而梨都唔系爽脆. 三样野加埋好似好理想咁,但食嘅时候感觉唔到佢地点样可以互相辉映. 令人黑人问号嘅招牌菜.梅
[龙景轩]
米芝连三星预约困难中菜厅
人均消费:$1200
总结:大失所望
————————————————————————
一般中菜厅都会有啲香口小食提供,但龙景轩冇.
梅子煎酿花枝蟹钳 $320 - 我地叫左好几样海鲜嘅菜,佢地嘅共通点系冇海鲜嘅鲜甜味,呢个蟹钳系食唔出任何味道,只系食到好浓味啲梅子汁,完全冇蟹或者花枝嘅味. 去饮宴嘅蟹钳分分钟好食过呢个.
炸酿鲜蟹盖 $320 - 用花蟹拆肉做,所以唔系啖啖厚身蟹肉. 但都食得出蟹肉鲜甜,符合预期嘅一道菜.
杨枝甘露(又唔记得影)$92 - 竟然甜品系今晚最好食嘅一样野. 芒果够甜,推介.
然后茶艺师冲左桂圆茶比我地消滞,茶艺师嘅service同埋茶嘅味道带番米芝连三星嘅感觉比我地. 最后送嘅茶点味道都附合预期.
总括而言,呢餐系非常失望嘅,佢咁难book嘅时候客人对佢地会有一定嘅期望. 其他同事嘅服务唔系话唔好,但唔系预期中会喺四季遇到嘅水平. 个人觉得净讲食物,连一星都比多佢. 我地已经拣啲热门推荐嘅菜式,但都唔觉得惊艳,只有满头问号. 因为网上嘅食评都一面倒赞到上天,但平心而论食到中途真系燥燥地.😂可能午市食茶点会好啲?或者纯粹我bad luck?可以肯定嘅系今次试左叫做圆左个心愿,心都死埋唔会想encore.
龙景轩 (中环)
中环金融街8号香港四季酒店4楼