2019-08-13 901 浏览
大牌档,又写大排档,以前好兴系露天食肆,特色系冇冷气,环境唔系太企理,食物品种多、比较平、够镬气。虽然被视为香港人嘅集体回忆,但系真正嘅大牌档到今时今日已经买少见少。不过都仲系香港的特色之一,亦系我好喜欢到既食堂,因为个种即叫即炒小炒,个种镬气真系唔系每个地方都食到。.今日爸爸带我黎左呢间官涌市政大厦2楼熟食中心【新肥泉海鲜大排档】,以前系听过但就从来都未黎过,镬气小炒系重点,但卖点好似话系卖点是以新鲜海鲜制作,不过点都好,一定唔会差吧。呢度好大,环境比想像中企理,唔系好热,因为都多风扇又够流通。虽然以前食客都尽是左邻右李,但系呢度姐姐好Nice,够亲民都几有亲切感又唔收加一茶芥。睇睇Menu,好多都想叫,但得两个人所以再拣又拣,拣左3样,其实仲想叫「东风螺、招牌辣子鸡、豉椒炒大蚬、拔丝虾球、酥炸茄子、黄金鲜鱿」等。但胃只得一个...🔹肥泉小炒王 $118小炒王本身难度不高?呢个系我以前既谂法,觉得「小炒王」就只不过是一堆炒杂锦,但久而久之它却成了去大牌档叫𩠌食饭的例牌菜式,因为胜在够咸咸香香,加上镬气十足,用来送啤酒确实冇得顶!每间既小炒王都有佢既特色,呢间我真系超喜欢,因为好有诚意

🔹肥泉小炒王 $118
肥泉小炒王

每间既小炒王都有佢既特色,呢间我真系超喜欢,因为好有诚意同埋入面既料都系我喜欢吃的喔。「炒埋一碟」有D乜??一般小炒王必备的都是韮菜、虾干、豆腐及鱿鱼等,也有人加入五花肉丝或猪油渣,爆香猪油来炒𩠌。但【新肥泉】入面有「脆炸墨鱼仔、腰果、红椒、银鱼仔、虾干、叉烧丝、菜甫、蒜心」
肥泉小炒王

整碟𩠌超级香口!一道镬气十足的家常,银鱼仔、虾干还有脆口的腰果,下饭一流!!好推介!⭐

🔹虾干鱼肚蒸鸡-半只 $168
现在大多用猪皮取代鱼肚,亦失去原有味道,Sad,不过呢次食到真系鱼肚好开心,鱼肚蒸鸡,还有冬菇配衬,吸满酱汁的虾干、冬菇、鱼肚非常不错。我地两个把美味的“棉花”吃个够! 整个𩠌都香喷喷呀!
虾干鱼肚蒸鸡-半只

另外蒸鸡真系好送饭,如果冬天食又暖笠笠,蒸出滑溜的鸡肉吸晒所以汁,没有肉质实邦邦、粗嚡!!点解可以整到咁Perfect? 都几意料之外架!同埋呢个分量都几多下。

🔹避风塘软壳蟹 $ 168
刚换壳的螃蟹,蟹壳尚未硬化被捕捞上来的称为软壳蟹,需急速冷冻,否则软壳会开始硬化,因此市面上买到的新鲜软壳蟹都是冷冻品。既然系冷冻品但又咁好食,点解呢?

避风塘软壳蟹

Find Out到,呢度用比较炒油去处理 炸呢个过程,所以食落唔油腻先,慢慢炸至金黄的软壳蟹食落香口松脆,脆脆的外皮,吃入口才会松脆,一吃真是可以停不了口。如果再沾上胡椒盐应该就更好吃~
避风塘软壳蟹

香辣惹味的避风塘料我幻想都比较辣味出,但呢度又唔算系,应该加左小小辣椒粒落去炒,食落好香又唔辣。以其香,辣,惹味令人留下深刻印象。
避风塘软壳蟹

【新肥泉海鲜大排档】真系比想像中好吃很多,如题「三样极够获气嘅🔥小炒😎」,尽是亲民家常小菜但能结合地道港式风味再配新元素炒出香港风味,可见大厨的功架真系好有经验,面且份量够大件夹抵食,去大牌档食小菜最紧要惹味又够镬气,民度炸物出色,小菜惊喜,民晚都食得几开心,迟D再黎过先!
  • 虾干鱼肚蒸鸡