2018-03-29 88 浏览
是日收工跑到长沙湾监督新屋装修进度,完事后觉得肚空空,因为岩岩搬黎呢边,唔知有咩好食就上开饭研究研究,见呢边唔系火锅就系茶记,唯独呢间车仔面店挂串烧卖汤面,个名仲要走日本型格风就决定试下佢。位置都几偏,系苏屋邨对面,平时坐巴士见亲苏屋都想问系边,今日终于知答案。一入到去打左个特,七点九都黎一个人都无,心谂难度又系一个伏?!但都入左去无理由咁样衰走反出黎架嘛,好啦,就叫左碗牛腩+罗白+油面,盛惠$23,系你无睇错23蚊。中学过后,都已经无再见过有23蚊一碗两𩠌面食!谂住平野实系无好野,但平野真系有惊喜~两𩠌一面:罗白:好甜,真系清甜个种,唔系加料加糖水煮个种假甜,完全无渣,!牛腩:要改善下,一系呢个𩠌就加价,买啲好少少牛腩,或者改变煮法,肉质好韧,唔入味,同埋啲肉上台已经好散,讲真一望到有少少影响左食欲。辣汁:唔错,叫中辣真系有中辣既程度,我都叫食得辣都食到出哂汗,不错不错。腩汁:同尖沙咀铜锣湾啲名牌车仔面店比都咬到下手瓜,最正系台面樽虾油,真系成间铺灵魂,本身个汤未加前都好够味,但手痒加一小匙结果成碗面变到劲香虾味,香!面底:我个碗系油面,面质正正常常,老婆个碗就幼面,但佢话太稔,所以

两𩠌一面:

面底:我个碗系油面,面质正正常常,老婆个碗就幼面,但佢话太稔,所以叫既朋友可能要叫佢煮硬身啲,因为只面望落都几幼,但两碗都好足料,份量男人食都够,女人可能会觉得有啲多,补多句:真系抵食。

黎到呢度,无理由唔食串烧,但我同老婆食完面都几饱,但都叫左鸡软骨同牛舌,老板个爸爸就叫我地试埋扇贝同带子,话好正,但因为太饱都系放弃。。下次试下先

串烧:
牛舌:软硬岩岩好,无出血水,表面够干身,咬入去又有少少汁,同时调味落得几好,唔会太咸又够香。

鸡软骨:一上黎,热辣辣食左啖,好鬼香口,又够脆,味道好好,配啤酒一流。不过放冻左,调味会有少少变苦味,但整体都系好食。

讲完食物,真系想讲系呢间野装修,出面讲真食车仔面好多时都污污曹曹,圆台十几张,又逼又窄,相反静系放几张木台,几张高身吧台,灯光又有少少昏暗环境咁,唔知真系以为系入左日本居酒屋咁款,真系无谂过屋邨附近都有间咁高质既车仔面店,系而家呢啲租又贵,物质又高既情况下,仲有老板愿意以咁宜人既价钱同高质既食物质素去经营,真系值得一赞,所以老婆都话将三郎例入我地长期饭票之一,为本地企业打打气。希望三郎顶到呢个巨轮

串烧
串烧