2008-11-17 75 浏览
周日一行十人征服完三门仔及马屎州行山径后,大家便在三门仔的唯一食市渡过我们的午餐,这里环境尚算不错,有户外及室内位置,天气凉快时户外望住山岭和个海真系好正,不过当日户外已冇位,所以唯有坐室内,另外个厕所真系要赞一赞,尚算干净企理,d水仲好鬼冰凉,唔知系咪大家运动完,所以觉得好鬼正!!打开餐牌,发觉d价钱唔算平,大部份以海鲜为主,小菜唔系好多款,但大部份都要七八十元,小食也要四五十元,海鲜大部份都以两计算,最后我地一共点了六味菜,包括:豉椒炒蚬($48),味道略咸,d蚬肉又少扇贝($18只),本来扇贝几好味,里面仲有d菇,但佢个蚝油汁过浓有点咸,结果浪费了扇贝的鲜味炸子鸡,d皮好脆鸡肉亦不算太肥.而且仲有薯片食蒜蓉炒油麦菜,d菜炒到好鬼油,好似d油唔驶钱咁三门仔炒饭,里面冇咩料,只系得蟹子,蛋,芥兰,葱,三文鱼碎(d朋友话有但我食唔倒),不过胜在炒得干身唔油墨鱼汁炒饭,呢个饭用咗墨鱼汁去炒,但食完唔知有咩特别,碟饭除了是黑色外,里面d料同上面差不多,只不过由三文鱼碎改为墨鱼碎及冇芥兰,但加了几片士多啤梨服务员尚算殷勤,招呼不错,而且仲主动查询刚才的食品有没有需要改善的地方,实在值得一赞,

豉椒炒蚬($48),味道略咸,d蚬肉又少

炸子鸡,d皮好脆鸡肉亦不算太肥.而且仲有薯片食

蒜蓉炒油麦菜,d菜炒到好鬼油,好似d油唔驶钱咁

服务员尚算殷勤,招呼不错,而且仲主动查询刚才的食品有没有需要改善的地方,实在值得一赞,咁我地将有关感觉一一报告,最后佢仲送多碟炒蚬俾我地,真系好开心

埋单共$820(六款菜),原来茶位每人$12
都几贵,其实我觉得呢度唔系太抵食,味道也普通相信去番大埔墟会抵好多
浪费了扇贝的鲜味
好脆的炸子鸡