2024-09-03
话说星期六同啲朋友想去啲chill啲嘅地方,等个人有啲放假嘅感觉,其中一个朋友提议不如去三门仔饮茶,佢之前去过话啲野好好食,老实讲,除咗踩单车经过,无真正去过,所以我地就决定去试一试。我地一行四人揸车过去,酒楼有自己嘅车位俾食客泊,好方便,落车见到间酒楼已经好惊喜,因为佢唔系传统果啲海鲜酒家嘅样,系走新派格调,分咗露天同室内,其实坐露天都唔会热,但因为朋友想凉冷气,所以我地拣咗室内。一坐低即刻睇下有咩食,因为我地晏昼去,所以系饮茶食点心,晚市至系食小菜同海鲜,点心都好多野拣架,我地Total叫咗10样野,有点心又有饭。招牌乳猪(例牌)酒楼有自己嘅烧味炉,所以乳猪系自家制,乳猪件系新鲜同暖嘅,钟意佢嘅味道有少少甜,好好味😋酥炸鱿鱼须朋友好想食所以叫咗,呢个酒楼嘅炸野好出色,炸鱿鱼须好酥脆香口,味道又唔太咸。上汤金鱼饺配水晶球呢个名我地都好好奇所以想试下,其实佢系类似虾饺嘅馅嘅饺,不过用上左金鱼嘅造型,再加上好清嘅鸡汤,所以好似金鱼起水里面游咁,个饺皮好簿,馅就啖啖虾肉,加埋鸡汤,成件事好配合,味道好丰富。皇朝三式蒸肠粉三色肠粉分别有鲜虾,叉烧同埋牛肉三个口味,肠粉皮晶莹通透,每个口味嘅肠
我地一行四人揸车过去,酒楼有自己嘅车位俾食客泊,好方便,落车见到间酒楼已经好惊喜,因为佢唔系传统果啲海鲜酒家嘅样,系走新派格调,分咗露天同室内,其实坐露天都唔会热,但因为朋友想凉冷气,所以我地拣咗室内。 一坐低即刻睇下有咩食,因为我地晏昼去,所以系饮茶食点心,晚市至系食小菜同海鲜,点心都好多野拣架,我地Total叫咗10样野,有点心又有饭。
招牌乳猪(例牌)
三色肠粉分别有鲜虾,叉烧同埋牛肉三个口味,肠粉皮晶莹通透,每个口味嘅肠粉馅都落足料,好满足。
呢个又系听到个名好奇叫嘅菜式,其实系手袋造型嘅酥,里面系和牛馅,外面酥脆,里面咸香,绝对唔系得个外型。
本人系烧卖狂热者,去边度都会叫烧卖试下,呢度嘅烧卖好足料,淡淡肉,因为用咗黑毛猪,所以肉味好浓郁,仲要好弹牙,系会再食嘅烧卖。
平时忙好少饮汤,所以突登叫咗个时令炖汤润下,今日嘅炖汤系野菌炖鸡汤,一听呢个组合就知好饮,清香嘅野菌味加上浓浓嘅鸡汤,好夹好养生。
黎到三门仔,点都要叫一下海鲜相关嘅菜式,所以叫咗呢个蒸饭,一黎到大家都忍唔住影相打卡,因为饭面铺满鲜虾,下面系吸晒啲虾嘅精华嘅炒饭,仲要香香嘅蒜蓉味,我地都争住拎,好快就食晒。