2020-06-02 49 浏览
身为一个资深上水居民,实在谂唔到上水境内仲有啲咩野我系未食过!直到上星期六我妈打泥:食左晏未?未就落泥欧意揾我欧意?咩欧意?一头雾水甘打开openrice,what?原来屋企楼下有间甘既餐厅仔架咩?9秒9落到去,冇耐性既妈妈已经开始黑面,9秒9叫埋个饭,先至分心望下餐厅个环境,叫做干净企理,光光猛猛甘啦。我哋分别叫左吉列海虾芝士汁捞天使面,同吉列猪扒咖喱饭。先讲下2件炸物既质素,吉列粉包得好均衡,厚薄适中,冇果种一口咬落去粉多过肉既感觉。上枱既时候热辣辣,但系唔会干争争,居然仲俾我咬到小!小!肉汁,性价比算是很高了!讲埋2个汁,之前系某啲茶记食过好多唔靠谱既芝士汁,见到系浅黄色但食落口冇味果啲呢.....呢个汁就唔同啦,真系食到有芝士味,浓稠度系适中,捞一捞,碟angel hair已经沾满左芝士,唔会上下层分离,一边劲杰芝士一边就捞极都捞唔埋。香港茶记咖喱通常都系得个甜,可能系怕有啲人食唔到辣,呢个咖喱不过不失啦,甜得泥有一点点辣,直系一点点,very user-friendly,唔食开辣都唔怕。总括而言,作为一间街坊餐厅佢算系尽足本分,性价比不错高,十分适合放假同屋企人轻松食个lun

我哋分别叫左吉列海虾芝士汁捞天使面,同吉列猪扒咖喱饭。

总括而言,作为一间街坊餐厅佢算系尽足本分,性价比不错高,十分适合放假同屋企人轻松食个lunch/tea/dinner(特别系当你冇街去,而阿妈又唔想煮果啲时候,你懂的😈)