平时星期六日我地去开市区玩,不过而家油尖旺真系多左好多人,有时都想去下啲郊外地方🕊️,静静地咁过下休闲嘅星期六日⛅️。咁岩我地就揾到呢间系蕉径嘅蕉径休闲村,呢到其实离上水好近,揸车10分钟就到🚙,食完野仲可以去粉岭哥尔夫球场行下tim! 蕉径休闲村有室内室外嘅位置选择,户外仲系pet friendly tim🐶! 同有好多花花草草🪴,带宠物打卡一流!而室内仲有玻璃屋嘅位置,入面装潢好靓,好岩情侣嚟打卡!加上呢到非常清幽,可以静静地咁chill一个下午都无问题☀️!🫖红枣桂元杞子茶 $68红枣桂元杞子味好浓郁,一壶茶够两个人慢慢叹,饮完店员仲会主动帮你加水。🥣有机蕃茄罗宋汤及餐包$68有机蕃茄味道带酸,饮得出用咗好多新鲜蕃茄打成,岩晒我地蕃茄爱好者,最钟意酸酸地嘅蕃茄味。而餐包就非常松软,焗到温度暖暖地,配上牛油食真系好好味。🥖自家制蒜蓉牛油法包 $48自家制嘅新鲜法包真系唔同街买果啲,仲带有微微湿润,而蒜蓉系比较淡食落唔会油腻,好清新,同个环境好夹。🍕烟三文鱼薄饼 细 $88薄饼嘅饼底非常脆口,烟三文鱼够鲜同油份充足,仲有啲生菜同埋紫洋葱喺薄饼面到,味道丰富。🥙烧安格斯牛肉眼沙律 $128安

🫖红枣桂元杞子茶 $68

🥣有机蕃茄罗宋汤及餐包$68

🥖自家制蒜蓉牛油法包 $48

🍕烟三文鱼薄饼 细 $88

🥙烧安格斯牛肉眼沙律 $128
安格斯牛肉够腍身,用左少少盐同香草调味,肉味浓郁,作为牛扒控嘅我地好快就清晒成碟牛肉!沙律菜好新鲜,最好味系青瓜,非常鲜甜。

🧀重芝士吞拿鱼焗通粉 $98
芝士份量好多,焗到面层脆口,芝士味非常浓郁,令人一啖接一啖咁食。呢到通粉系比较细粒,形状同平时识开嘅通粉唔同,几有趣。

🍮焦糖布丁 $48
焦糖布丁嘅焦糖味好突出,布丁有蛋香配上甜中带点微苦嘅焦糖唔错。

🍰必食自家芝士CAKE $48
自家制cheese cake食得出个心机,口感软滑,味道清新同唔会太甜,底层饼底脆口。

📍 蕉径休闲村 (上水)
上水蕉径村蕉径路DD100 Lot1372
2024-03-16