2016-01-18 681 浏览
前排得闲无野做 见拖左朋友既日本手信咁耐 所以决定拎住手信冲入上水揾朋友 顺便见个面食个饭 佢带我去左一间位于上水既日式料理小店 话比我怀缅下日本既味道铺头虽然细细 但装修都唔错 坐得舒服首先点左杯特饮 系杨枝甘露爆珠配雪糕 可以当甜品咁食  味道酸酸甜甜 好解渴 爆珠系芒果味既 面头既云呢拿雪糕好香奶味 好滑 唔似便宜货跟住食物方面都点左颇多下 呢度就讲几样我最钟意咖啦 首先系个侍应推介既活鱼刺身 上菜果阵成个鱼头摆左系碟 好有气势 虽然分量唔多 但胜在够新鲜 师傅刀功好好 切得薄薄的 鲜味十足 肉质细致配埋隔离个特制酱汁食 鲜味更上一层楼再黎就系寿司 我最爱赤海虾 只虾好大只 好新鲜 而且弹牙厚肉 十分鲜甜 食完一件仲想食多件 件特长三文鱼寿司又系好正 块三文鱼长到只碟都放唔落咁济 虽然后尾段唔算厚切 但整体黎讲都好新鲜 亦够肥美 油脂丰富 有油甘香另外一样想推荐就就系南瓜天妇罗 虽然系好普通既野 好多地方都食得到 但呢度既真系好味 热辣辣 岩岩炸起 炸浆好薄 薄到你可以见到d南瓜肉 每块南瓜切得好均一 食落香甜软熟 唔腻 炸得好好个甜品我都好满意 日本蜜瓜配雪糕同红豆 大家都知
铺头虽然细细 但装修都唔错 坐得舒服
首先点左杯特饮 系杨枝甘露爆珠配雪糕 可以当甜品咁食

甜品我都好满意 日本蜜瓜配雪糕同红豆 大家都知日本水果好味 呢度好豪咁比大半个蜜瓜 香甜多汁 陪埋奶味浓郁既雪糕 略带甜味既红豆 配搭得宜 好好味呢 不过如果将个蜜瓜再雪冻少少 我相信食落一定更正

总括黎讲 呢间餐厅系好食既 多谢朋友介绍 可惜上水对我黎讲算远 唔知几时可以黎食多次呢