2023-11-13 870 浏览
今日又同老友食晚餐,佢话想顺便系新北江玩夹公仔所以就选扯新北江揾食,作为美食家既我当然就上网揾下有无d新野食啦,发现到呢间应该新开无耐既上海餐小店未试过,就一于黎试试啦。新北江小店都出晒名真系好小,所以堂食就一定唔会好坐,铺仔细细摆到出门口都系几张枱,所以好多人都选择外卖,见到店家都系咁收外卖单。好啦坐底睇下餐牌,主打都系上海面食,都有菜饭,配菜都大同小异,系睇下跟饭定跟咩面,小店形式贵精不贵多。椒盐排骨担担面担担面汤底好浓厚,好细微既辣味加少少花生香,个人认为再加d花生碎就完美,上海拉面估计系手拉面,面质爽口弹牙唔易断,椒盐排骨新鲜炸外皮香脆内里就略干dd唔太过份,加上椒盐就比较惹味d。上海排骨担担面担担面同样出色唔多讲啦,上海排骨就比起我果份椒盐排骨略淡d,但就炸得无咁干同样都好香脆。上海小笼包新鲜蒸起上枱已出晒烟,汤汁丰富,系外皮厚左dd。黑豆浆跟餐加8蚊有枝装豆浆,有黑有白,不过都系来货野味道一般,顺带一题呢度饮品只有豆浆同汽水,无奶茶咖啡果d的。整体黎讲呢度担担面几出色,食物质素算唔错价钱都唔贵,我会再黎食,环境就一般般介意既多数选择外卖。

上海小笼包
新鲜蒸起上枱已出晒烟,汤汁丰富,系外皮厚左dd。

黑豆浆

黑豆浆