2020-09-18 1774 浏览
俾蟹粉野呃咗黎嘅我.....都觉得都几好丫!傻傻嘅我,成日上网睇咗就意为真,论Fact check嘅重要性....蟹粉小笼包系呢度招牌𩠌,但有季节性㗎嘛!我见人贴就黎咗,虽然佢重有炸猪排出名,但难掩失望,重叫哂人陪我食,好彩佢地唔知咋😆叫咗好多𩠌,当中有好有坏,听好消息定坏消息先丫?不如先苦后甜,由难食讲起,帮你地排雷!第一位酸菜鱼!哗!用雪藏鱼柳...做法一嘀都唔正宗,真系好少食到用鱼柳做酸菜鱼,又厚又唔入味,唔麻唔酸,um....只可以讲放得入口填饱个肚其实醉鸡唔算好差,只系冇咩酒味,可能都系一间老少咸宜嘅菜馆,酒味唔浓比较啱一家大细,但佢好抵食,大碟㗎!又唔肥,冇一旧旧脂肪连住,你知啦!冻食只鸡太肥,鲸住嘀脂肪,睇住都有罪恶感咁到赞啦㖞!炸猪排出色!厚厚嘅猪排炸到金黄色,猪排纹理清晰,肉汁丰富炸酱薄又炸得香脆,好食到立即追加!好唔好食,身体最诚实了吧!鳝糊炒得好食,条理分明,火候啱啱好,冇过火,仍然弹牙!黄鳝营养非常丰富,而且滋补,有益气补血、行血,有时见到我都会叫!年纪开始大,一见到嘀补野特别上头,好似对自己尽下人事咁小笼包都招牌呀!佢系好传统旧式𠮶只小笼包,包皮比较厚,入边充

酸菜鱼
第一位酸菜鱼!哗!用雪藏鱼柳...做法一嘀都唔正宗,

醉鸡

摄影大师镜头下嘅炸猪扒

炒鳝糊
鳝糊炒得好食,条理分明,火候啱啱好,冇过火,仍然弹牙!

小笼包子
酸辣汤
小笼包都招牌呀!佢系好传统旧式𠮶只小笼包,包皮比较厚,入边充满汤汁

坦白讲,我觉得呢种程度厚嘅皮,系我小时候嘅味道,但家下大家追求被越来越薄,汤汁越来越多,

我已经俾时代嘅洪流同化,爱上超薄皮,但!我知道呢种系最贴近细个食只味!冇对错,只系啱唔啱你口味!
沙翁
咸蛋流沙奶黄沙翁,一听就想嗌啦!一加咸蛋同流沙奶黄,就好似邪恶轴心,吸引力大增,

但佢个馅唔够多,不过佢价钱咁平,我都唔可以太贪心嘅
烤麸
炆荀
荀,烤麸唔系好识食,但卖相唔错!

呢间上海野,系传统嘅!佢嘅招牌菜做得出色已经好足够,炸猪排的确一绝!价钱又大众化,如果有机会真系要试佢嘅蟹粉伴面同小笼包,好厚好多蟹粉,

同好多日本人识去食,嘀蟹粉相多数日本人贴,佢哋点知窿路呢?好好奇呀!

醉鸡
摄影大师镜头下嘅炸猪扒