2023-11-09
同朋友黎食金秋大闸蟹飨宴,有上海菜之外,又有时令大闸蟹🦀金秋大闸蟹飨宴 $568/位♡ 前菜三拼 花雕醉鸡、陈醋一口海蜇花、樱桃鸭肝一碟三款精致前菜,醉鸡够经典,海蜇花同鸭肝都好精致海蜇爽口弹牙、鸭肝做工细致,味道甘香唔腻,好味又有仪式感♡ 汤品虾籽蟹粉炖狮子头🦀狮子头系一大个猪肉球,有虾籽同蟹粉混入猪肉当中,配上清汤有啲云吞鸡嘅感觉♡ 主菜清蒸大闸蟹🦀大闸蟹系呢餐重点,只蟹足足有5両,岩岩蒸起热辣辣里面系金黄色嘅蟹膏同鲜甜嘅蟹肉,好满足藤椒鱼子酱香煎刺身带子(微辣)呢个系我最深刻嘅菜,带子质感好丰厚,咬落有弹性,配上带川味嘅藤椒同鱼子酱,配搭新颖又好惹味黄金虾球以咸蛋黄沾满全只大虾,咸蛋黄好浓郁,大虾口感弹牙,好新鲜♡ 金银蛋小菠菜苗以金银蛋伴上汤煮小菠菜苗,好健康♡ 点心特制蟹粉小笼包🦀小笼包比较大只,相对皮都较厚,外层口感带烟靭,里面嘅汤清甜得黎唔渴喉,蟹粉味突出♡ 甜品姜茶卵石汤圆食完蟹要饮返杯姜茶,呢度就有姜茶配卵石汤圆汤圆皮系黑白交杂颜色,包住奶黄馅料,咬开时要小心,馅料会多到爆出黎餐厅最后送咗一盒好幸福姜萡同$5万宁现金券俾我地。
🦀金秋大闸蟹飨宴 $568/位
♡ 前菜三拼
花雕醉鸡、陈醋一口海蜇花、樱桃鸭肝
一碟三款精致前菜,醉鸡够经典,海蜇花同鸭肝都好精致
海蜇爽口弹牙、鸭肝做工细致,味道甘香唔腻,好味又有仪式感
♡ 汤品
虾籽蟹粉炖狮子头🦀
♡ 主菜
清蒸大闸蟹🦀
大闸蟹系呢餐重点,只蟹足足有5両,岩岩蒸起热辣辣 里面系金黄色嘅蟹膏同鲜甜嘅蟹肉,好满足
藤椒鱼子酱香煎刺身带子(微辣)
黄金虾球
以咸蛋黄沾满全只大虾,咸蛋黄好浓郁,大虾口感弹牙,好新鲜
♡ 金银蛋小菠菜苗
以金银蛋伴上汤煮小菠菜苗,好健康
♡ 点心
特制蟹粉小笼包🦀
♡ 甜品
姜茶卵石汤圆
食完蟹要饮返杯姜茶,呢度就有姜茶配卵石汤圆
餐厅最后送咗一盒好幸福姜萡同$5万宁现金券俾我地。