2023-01-18
要我谂起性价比唔低嘅上海菜店,我会即时谂起呢间多数食开太子店,估唔到呢区都有一间。面积几大,楼底又够高,坐得几舒服。食物价钱大多数唔过百,由前菜/饭面/小菜/饱点/甜品都有。食上海菜要叫酸辣汤,就好似食泰菜要叫冬荫公一样。不过今晚就叫咗酸辣汤面 ($55)做面食。个碗真系几大个,好彩份量都有半碗; 材料有肉丝,木耳丝,荀丝,豆腐丝,冬菇丝及蛋丝。酸辣度对于我黎讲系可以接受,面条偏软身,食晒成碗都几饱。友人无饭不欢,简而清有呢个老上海炒饭 ($65)材料除咗有虾仁,加入蛋及葱粒一齐快炒,加多点香味; 饭粒干身分明,但又唔会食到一口油,咸淡适中。几喜欢食佢嘅糖醋鱼块 ($72),配以青红椒,菠萝及洋葱,颜色吸引。酸甜度岩岩好,略嫌外皮脆多一D会好味D,入口够热,啖啖鱼肉食得开心。想食炒菜呢度都有,又系简单咁叫碟蒜蓉炒白菜 ($52),份量足够2-3人食。热辣又有蒜香味,无沙,空口食都唔错。侍应主动加茶收碟,上菜速度都快,QR Code / 点餐纸落单都可以,照顾客人不同需要。
友人无饭不欢,简而清有呢个老上海炒饭 ($65)