2023-04-02
上环高水准日式餐厅 - 和藏 🍣今次黎到一所日式餐厅,餐厅基本上位于上环同西营盘中间,所以由2者地铁站都可以步行前往。环境感觉舒适优雅又高格调。另外服务态度亦非常好,好照顾客人需求。食物质素都偏高质又精致。*厨师发办午市套餐 Omakase Lunch Set*六道菜餐单 (价钱因应主食选择)先付 - 和风野菜紫薯沙律采用柚子醋嘅沙律,fresh得黎唔会太饱或太腻。入面仲有紫薯、荀、小蕃茄等食材,平凡中又带点不平凡。刺身 - 拖罗 蜜柑鲷 甜虾甜虾系比较大只个种,食落好鲜甜又新鲜蜜柑鲷都好新鲜美味!而拖罗嘅油脂分布均衡,咬落充满油香!蒸物 - 松叶蟹肉·金目鲷·鸡肉·茶碗蒸茶碗蒸上层铺左少许瑶柱丝、一片鱼片,带出海鲜嘅鲜香。底层有鸡肉同虾,带出蛋香。感觉整体系冇乜味精唔会太咸,好清甜鲜美,食到食材嘅原汁原味!吸物 - 大和蚬味噌汤正所谓汤要好饮,最紧要够热!一打开盖,已经可以见到味噌汤大量冒烟,可见有十足嘅热度!而且非常足料,内含红白萝卜、香菇仔、蒟蒻、蚬仔、豆腐卜丝等。味道上都系面豉汤嘅味道,但就唔会系味精汤死咸味道,相反系略带有鲜甜嘅感觉,可见真材实料!食事 - 北海道西京银鳕鱼配
*厨师发办午市套餐 Omakase Lunch Set*
六道菜餐单 (价钱因应主食选择)
先付 - 和风野菜紫薯沙律
刺身 - 拖罗 蜜柑鲷 甜虾
蒸物 - 松叶蟹肉·金目鲷·鸡肉·茶碗蒸
吸物 - 大和蚬味噌汤
食事 - 北海道西京银鳕鱼配白饭 $328
鳕鱼非常嫩口,每啖都充满油香,而且愈食愈鲜甜,非常好食!加上日式沙律酱,更加香口!配上白饭,感觉系最佳组合!好食!
食事 - 海之幸四色丼 $468
蟹肉、海胆、鱼籽、带子,全部最钟意食既食材都集于一丼!一次过满足所有愿望!丼饭似乎采用左赤醋饭,色泽呈啡色,唔会净系得白醋饭咁单调。带子超级大粒又厚肉,味道鲜甜,仲加左少少柚子皮提鲜。鱼籽胀卜卜粒粒饱满。而海胆虽然得两小条,但其浓郁与creamy嘅程度令人回味无穷。
甜品 - 和风雪糕圣代
甜品系一球抹茶雪糕加一小抹红豆。雪糕充满浓郁嘅奶香味,而红豆嘅味道与抹茶味互相配合。又系一道平凡中带点不平凡嘅甜点。
PS 题外话:餐厅仲附有厕所添!厕所好靓好大,竟然仲有橡筋、棉花棒、棉花片等护理用品,超细心周到!