2019-07-25
1️⃣京式前菜 – 大部份都中规中矩。腐皮卷好厚身,钟唔钟意食就见仁见智啦;以下就唔洗食:多春鱼唔脆、牛展好韧、茄子冇味:仲有醉虾同醉鸡,肉质同味道本身可以,系冇咩醉味。2️⃣京式小菜 – 淀粉质方面有炒年糕、炒饭同辣炒土豆丝;肉类有椒盐排骨、糖醋鱼块、东坡肉、水煮牛肉等;另有几款斋菜。大部份都系不过不失,炸野普遍唔脆,推荐东坡肉!3️⃣片皮鸭 – 师傅嘅刀工真系唔掂,旧旧都肉多过皮,好彩鸭味可以,不过略嫌太油;饼皮同配菜嘅青瓜京葱标准,我未试过夹哈蜜瓜条,甜甜地都几得意。4️⃣即蒸/炸点心 – 上面提过嘅就可以自己出去拎,另有点心6款点心即叫即蒸/炸。都系中规中矩,但不推荐炸馒头同春卷,又干又唔脆,小笼包都算皮薄多汁,可以encore!5️⃣即炸甜品 - 除左点心仲有4款甜品即叫即炸,不过京式甜品多有红豆,我个人不喜欢所以只试左高力豆沙,豆沙绵但冇沙,而且唔够脆,不用encore。6️⃣砂窝花胶鸡汤 (一人一碗) – 花胶唔滑,都唔系浓嘅鸡汤。7️⃣原只鲍鱼花菇 (一人一份) – 两样野口感都唔韧,只系唔系贵价货所以味道唔重。饮品方面有汽水、竹蔗芧根水同甜豆浆,味道可以,唔会过甜;另有杞子桂花糕、酒酿同姜茶丸子
饮品方面有汽水、竹蔗芧根水同甜豆浆,味道可以,唔会过甜;另有杞子桂花糕、酒酿同姜茶丸子,酒酿冇味,姜茶可以encore!整体食物款式同味道与价钱相乎,食物有惊都有喜,炸物同酒味相关菜式比较差。