2014-10-30 581 浏览
前个排系杂志到见到上环开左间新既西餐厅,杂志话呢间餐厅系"上环新食力"本身自己成日都系上环出没,就去试下睇下有几有食力。餐厅系莲香居后面,系一栋蓝色建筑物入面,地址都算唔错,几易揾,所以比4个正佢。地点:正正正正一入到门面,见到佢既环境几特别,楼下系Bar,用餐就要上去阁楼,好在既系既然有Lift系到,唔洗行楼梯,值得一赞既系虽然我唔系行楼梯,但楼梯既设计好靓,忍唔住影多几张相。上去阁楼,环境宽敞,唔会好迫咁食得唔舒服。讲左咁耐,系时候叫野食啦,今次一行两人,叫左2个set lunch.首先黎一个头盘,Ham配上蜜瓜,再加上沙律。Ham估计系Serrano Ham 配上蜜瓜真系正,估唔到系Lunch既时间都食到! 真系一个惊喜!食完个头盘,就黎个汤湿下口,南瓜汤。个汤饮得出真系落足料,因为好有南瓜味同埋真系有南瓜蓉系入面。之后就到主角出场了,我地分别叫左一个Risotto同埋牛扒。本人好喜欢食Risotto,但揾到间好食既都唔易。呢个Risotto 真系好好食,饭既软硬程度岩岩好,唔会太淋都唔会太硬,佢个汁都控制得岩岩好,食完唔会太过滞。卖相又唔错。返到屋企zoom近睇,原来近睇个视觉

地点:正正正正
上去阁楼,环境宽敞,唔会好迫咁食得唔舒服。
Salad, ham & melon
南瓜汤
本人好喜欢食Risotto,但揾到间好食既都唔易。
Risotto
呢个Risotto 真系好好食,饭既软硬程度岩岩好,唔会太淋都唔会太硬,佢个汁都控制得岩岩好,食完唔会太过滞。卖相又唔错。返到屋企zoom近睇,原来近睇个视觉仲正。哈。
Risotto Close up
另外叫左一个牛,今次叫左5成,生熟程度都ok,肉质唔错。Lunch 黎讲,份量都唔错,足以食到饱饱。
最后加多个甜品,上面有块风干既橙,卖相好吸引,影起相上黎都特别好,作为为食相机既我,又点少得影返张正相。
总结黎讲,食物同环境都满意!最紧要系坐得舒服!果然系上环新食力。下次可以试下食晚餐,应该都唔错!
2014-10-25
Risotto