餐厅: 稍息
资讯:

2024-01-30 85 浏览
一出上环地铁站就见到,正正系对面街,餐厅内用咗日系风格设计,木制枱櫈、玻璃吊灯、摆设、近窗边仲有榻榻米座位,更有日式和风感觉。晚餐时段,店内灯光会调暗一些,更有气氛同友人各叫一份全日定食,卖相非常之吸引嘅 [ 松叶蟹膏甲罗烧饭 $168 ] 成个蟹壳都系蟹膏,中间仲有好大只橙黄色嘅蛋黄,再将蟹膏同蛋黄捞埋一齐再倒落个饭到,拌匀后一齐食,令味道更突出;蟹膏甘香鲜甜,蟹钳肉鲜甜好味,另外仲有大量满满咸香味嘅鱼籽,食落丰富有层次我就叫咗份 [ 日式野菌豚肉卷 $128 ] 豚肉卷有5件,豚肉肥瘦适中,薄薄嘅豚肉包住一条条嘅野菌条,份量都几多下,咬落口感爽脆,淡淡嘅菇味加埋酱汁,捞埋饭一齐食好正,粒粒饭分明嘅日本米饭上加咗饭素,食落更美味。定食包括有茶碗蒸、枝豆、日本米饭茶碗蒸口感滑溜,仲有冬菇及鱼籽片在内、另外仲有枝豆。另外两份定食都 +$10 要咗碗大大碗嘅 [ 海带味噌汤 ] 鲜甜好饮[ 日本山本山茶庄•福冈八女茶•浅焙绿茶 $56 ][ 日本小山园茶庄•都の雪•玄米煎茶 $58 ]甜品系 [ 棉花糖姜汁焦糖脆脆牛角窝夫 $88 ] 好有新鲜感,估唔到棉花糖同姜汁咁爽,口感更突出,焦糖脆

[ 日本山本山茶庄•福冈八女茶•浅焙绿茶 $56 ]
[ 日本小山园茶庄•都の雪•玄米煎茶 $58 ]

甜品系 [ 棉花糖姜汁焦糖脆脆牛角窝夫 $88 ] 好有新鲜感,估唔到棉花糖同姜汁咁爽,口感更突出,焦糖脆脆甜甜好味,中间个冰凉云尼拿雪糕,牛角窝夫食落口感酥脆

2024-01-24