餐厅: 大喜茶檔
资讯:

2021-04-02 1673 浏览
以前喺上环返工,误打误撞喺荷李活中心隔离揾到呢间茶档,之后𠮶几个月周不时都会过嚟食。早排经过荷李活中心,见到商场已经装修完,G楼开咗间新嘅cafe,叫elephant grounds,印象中记得同事话几好饮,2楼都好似开咗间食烧肉嘅,可以迟啲试下。入返正题,既然咁耐冇嚟,就去大喜食埋饭先走啦。大喜选择都唔少,不过我今次想食佢个梅菜扣肉饭,另有跟餐仲会送碗老火例汤。我钟意大喜嘅梅菜扣肉主要有两个原因。第一系佢个梅菜咸甜适中,味道啱啱好,岀面好多茶记都未必搞得掂。第二系佢有好多梅菜,对于我呢啲钟意捞汁食饭嘅人简直系极品。例汤系粉葛汤,普通葛汤咁味。餐饮一如往常都系冻柠茶。如果你喺上环返工想食啲平靓正嘅嘢,我会推荐你试试大喜茶档。

梅菜扣肉饭

老火汤+冻柠茶

例汤系粉葛汤,普通葛汤咁味。餐饮一如往常都系冻柠茶。

如果你喺上环返工想食啲平靓正嘅嘢,我会推荐你试试大喜茶档。
2021-02-27
梅菜扣肉饭