餐厅: 鮨燐
资讯:

2024-08-27 267 浏览
多谢朋友为我安排庆祝生日,佢拣左上环嘅鮨燐同我食Omakase🤩呢度主要食材系来自我最爱嘅九州及北海道等等,食材非常新鲜,师傅非常健谈,上菜速度节奏亦控制得非常好👍🏻见佢哋最近仲做紧周年祭有6折,14贯寿司每位只系$828,CP值几高🥰🌿前菜 ▫️静冈蕃茄味道香甜,上面有少少淡雪塩▫️静冈鳗鱼骨炸香后加了少少海盐,非常香脆▫️慢煮法国鸭胸配上蜜糖芥末,下面伴有洋葱可一齐食用🍣熊本雅鲷鱼本身味道较淡,师傅加左炒香嘅蛋黄喺刺身上面增加香味🍣北海道墨乌贼 配上青柠汁口感更爽滑🍣北海道平贝用左柚子塩调味,味道清新🍣右口鱼右口鱼即系鲛鲽鱼,上面部分用烧左嘅裙边加上辣椒萝卜蓉&芽葱,除左带黎视觉嘅享受,咁能够提高味道层次感🍣静冈县金目鲷金目鲷色泽亮丽,油脂甘香,中间加左万能葱🍣岩手县赤贝口感清爽且味道鲜甜🍣岛根县池鱼仔味道香浓,口感软腍🍣中拖罗鱼肉与脂肪比例平均,满口甘香🍣兵库县甜虾味道鲜甜而且色泽亮丽🍣北海道马粪海胆超鲜甜份量又多,非常满足🍣北海道颜鳕鱼用左柚子胡椒调味,鱼有烧过非常香口🍣九洲黑睦鱼高级香身鱼,脂肪满满且带有甜味🍣长崎县新鲜鲭鱼鲭鱼上面加左白昆布,食落更显鲜甜🍣拖罗 (脑天部位)脑天属
🌿前菜
▫️静冈蕃茄
味道香甜,上面有少少淡雪塩

▫️静冈鳗鱼骨
炸香后加了少少海盐,非常香脆

▫️慢煮法国鸭胸
配上蜜糖芥末,下面伴有洋葱可一齐食用

🍣熊本雅鲷
鱼本身味道较淡,师傅加左炒香嘅蛋黄喺刺身上面增加香味

🍣北海道墨乌贼
配上青柠汁口感更爽滑

🍣北海道平贝
用左柚子塩调味,味道清新

🍣右口鱼

🍣静冈县金目鲷
金目鲷色泽亮丽,油脂甘香,中间加左万能葱

🍣岩手县赤贝
口感清爽且味道鲜甜

🍣岛根县池鱼仔
味道香浓,口感软腍

🍣中拖罗
鱼肉与脂肪比例平均,满口甘香

🍣兵库县甜虾
味道鲜甜而且色泽亮丽

🍣北海道马粪海胆
超鲜甜份量又多,非常满足

🍣北海道颜鳕鱼
用左柚子胡椒调味,鱼有烧过非常香口

🍣九洲黑睦鱼
高级香身鱼,脂肪满满且带有甜味

🍣长崎县新鲜鲭鱼
鲭鱼上面加左白昆布,食落更显鲜甜

🍣拖罗 (脑天部位)
脑天属矜贵部位之一,软滑之余亦充满幸福嘅油脂,轻轻烧过后伴上紫菜及Wasabi 茎一齐食用,非常邪恶

🍮抹茶奶冻
非常惊喜嘅一道甜品,香浓嘅抹茶味且口感软滑,配以黑豆点缀,为晚餐画上完美句号
2024-08-12