2024-07-02
今日同朋友庆祝生日,朋友拣咗呢间日本餐厅食厨师发办。餐厅装修光猛简洁,座位唔算太多,好彩我哋一早预约咗,唔系有机会真系食唔到。我地见餐厅「周年祭季节限定14贯寿司套餐」,做紧正价6折,就即刻拣咗食呢个餐😋前菜:日本甜白粟米+山形县螺+烟熏鸭胸寿司🍣:🍣北海道乌贼:墨鱼好爽脆,肉上面加左竹炭盐,而且面上淋左青柠,入口好清新。🍣北海道扇贝:扇贝啖啖肉,好鲜甜,面上散有静冈柚子皮,有淡淡嘅清新柚香。🍣香川黑鲷:配有萝卜蓉一齐食,食落开胃。🍣北海道鲛蝶鱼:即系右口鱼,上面系烧过嘅鱼镖,油份重但香口。🍣间八:肉质似油甘鱼,配北海道面豉酱食。🍣岩手县赤贝:赤贝好爽脆鲜甜。🍣大分县深海池鱼:鱼味浓郁。🍣疣鲷:油脂感较重。🍣静冈县金目鲷:油脂含量适中,鱼肉爽脆。🍣鹿儿岛中拖罗:赤身部份鲜艳,油脂分布均匀。🍣北海道大千县白海胆:海胆超甜,海水味适中。🍣神奈川梳子鱼:即系竹签鱼,鱼皮有被烧过,鱼油好香。🍣长野县鲭鱼:鲭鱼无腥味,寿司配葱蓉食。🍣青森县三文鱼子:三文鱼子好甜,晒埋柚子皮,好清新。依位系帮我哋制作寿司嘅师傅,佢仲好贴心主动问我哋洗唔洗少饭。汤品:面豉汤 食完寿司饮碗面豉汤,好满足。甜品:抹茶布
前菜:
日本甜白粟米+山形县螺+烟熏鸭胸
寿司🍣:
🍣香川黑鲷:配有萝卜蓉一齐食,食落开胃。
🍣间八:肉质似油甘鱼,配北海道面豉酱食。
🍣岩手县赤贝:赤贝好爽脆鲜甜。
🍣大分县深海池鱼:鱼味浓郁。
🍣疣鲷:油脂感较重。
🍣静冈县金目鲷:油脂含量适中,鱼肉爽脆。
🍣鹿儿岛中拖罗:赤身部份鲜艳,油脂分布均匀。
🍣北海道大千县白海胆:海胆超甜,海水味适中。
🍣神奈川梳子鱼:即系竹签鱼,鱼皮有被烧过,鱼油好香。
🍣长野县鲭鱼:鲭鱼无腥味,寿司配葱蓉食。
🍣青森县三文鱼子:三文鱼子好甜,晒埋柚子皮,好清新。
汤品:面豉汤
食完寿司饮碗面豉汤,好满足。
甜品:抹茶布甸
当然食甜品用另外一个胃😋 布甸甜度啱啱好,抹茶味好浓,估唔到系度可以食到咁好味嘅甜品😂