2023-07-02 673 浏览
📌 汤煲私房火锅 - 上环永乐街1-3号世瑛大厦4楼401室🗓(2/7) 星期日 ⏰ 晚上6点左右 🌐网址: https://s.openrice.com/QrbS0csa900~ueeoDBA 💈特式:今日放假去开港岛,就谂住顺便系呢边食埋晚饭,想揾返间真系有质素嘅手工火锅食下,上openrice一睇,见到呢间评价竟然去到272好评对1个负评,见到咁一面倒嘅正评就决定去试下,餐厅位于新纪元广场旁嘅一幢大厦入面。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:首先见到佢地火锅汤底都几有自己嘅特式,例如🐟天麻川芎白芷鱼头煲/🐷黑蒜姬松茸脊骨煲/🦆冬瓜陈皮水鸭煲等等,另外餐厅都主打一些手工制嘅丸类同🥟饺类,而家等我同大家讲下🥘味道先。酱料 - 不可不提一提佢地个酱料,因为店员上酱料时都有推介佢地餐厅自家调制嘅🦐虾皇酱,系用大量虾头/虾膏/虾酱/虾干/虾籽等材料做出嚟,味道咸鲜;惹味又多料,好食过出面d XO酱多多声,所以我忍唔住问职员有无得卖,结果买左一罐返屋企。🍲汤底 - 本身想叫佢地个冬瓜陈皮水鸭煲去下湿热,不过见到佢刚刚推出左🌶四川青花椒煲几吸引,所以先试左呢个先,个汤底嘅辣度就可以向店
🗓(2/7) 星期日 ⏰ 晚上6点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

🍲汤底 - 本身想叫佢地个冬瓜陈皮水鸭煲去下湿热,不过见到佢刚刚推出左🌶四川青花椒煲几吸引,所以先试左呢个先,个汤底嘅辣度就可以向店员要求,所以就算唔系太食辣嘅朋友都会食到;其次,佢地个辣系青香嘅辣,再带少少麻味去刺激味蕾,唔系死辣个只,配牛肉食仲可以进一步带出牛肉嘅鲜甜味。

✂️🐮顶级本地手切骟牯牛 $428 - 因为肥牛/滑牛个d都比较常见,所以我就拣左骟牯牛,骟牯牛就即系阉牛,香港唔系好多地方有得食,阉左嘅牛牛雌激素会上升,脂肪分布就会更加平均,就算渌耐左肉质都keep到滑嫩,牛味亦更浓郁持久,正到一个点。

🐮👅爽滑牛脷片 $168 - 另外仲叫左碟牛脷片,牛脷片个质感爽口,如果渌耐d就会腍滑但又唔韧,仲好香牛味,必点推介⭐️。

自家制虾丸 $118 - 手工丸我就拣左虾丸,虽然只有六粒,但粒粒都乒乓波咁大,咬落去食到好丰富鲜虾肉,劲爽口同鲜甜,好食到停唔到口。

川色麻辣牛肉饺/味噌大根黑豚饺(双并) $108 - 手工饺有两款,佢地自家制饺皮薄又烟靭,馅料又多,仲可以加$20转双并,咁我梗系一次过试晒两款。

🌶🐮🥟麻辣牛肉饺 - 麻辣味唔会好重,唔食辣嘅朋友都食到,反而佢个牛肉味就好出同好鲜味,整体感觉惹味。

🐷🥟味噌大根黑豚饺 - 我本身就好钟意食味噌味,佢配埋一丝丝嘅萝卜同黑豚馅料,感觉就似味噌味嘅萝卜榚,但只饺食落系带甜味,有d似寿喜烧咁嘅味道,我本人就好钟意,极之推介⭐️。

水晶叉烧包/水晶野菌包(双并) $108 - 我仲记得首创水晶包嚟打边炉系湾仔「有骨气」,不过都差唔多二十年前嘅事,期间我都试过其他嘅火锅水晶包,但都不及呢度咁好食。

🔮水晶叉烧/野菌包 - 外皮晶莹通透又烟靭,馅料味浓份量多,真系食得出手工制个份心机。叉烧包个味真系好叉烧包;野菌个味就清d,但入面好多菇菌粒,有咬口⭐️。

即炸鱼皮及响铃双拼 $108 - 唔系讲笑,呢个炸鱼皮同响铃系我食过暂时最好食(没有之一),即炸个种酥脆口感觉好强,而且做到一d都唔油,无论就咁食或者落汤都系无敌嘅存在⭐️。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 餐厅亦有唔少有酒精或无酒精饮品,但最吸引应该系餐厅都推介嘅自家制酸梅汤,饮落生津润喉又解腻,外购野真系完全无得比。

🍽环境:餐厅环境干净整洁又光猛,而且清幽宁静,格局似一间私房菜馆多于一间火锅店,整体感觉舒服,餐厅d櫈又好座,而且完全无油烟味。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店员服务态度好好,一坐低就好详细咁介绍佢地餐厅嘅特式汤底,时令食材,menu上有咩食材已售罄等等,店员仲有提醒,如果消费满$1000可以免开瓶费,不过我今次就唔适用。

💰💸价钱:叫左汤底同以上火锅料及饮品,计埋加一同酱料埋单大约$1400蚊,以佢出色嘅锅底同咁高嘅食物质素,尤其系佢地个汤底同手工食品,价钱都尚可接受。

🐲💬总结:我觉得呢间手工火锅都做得好出色,环境亦舒服,虽然价钱唔讲得话好平,但胜在质素取胜,见佢地其他汤底/食材都好吸引新鲜,期待下次有特别庆祝/节日嚟试埋佢地。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️(超推介⭐️)
酱料
四川青花椒煲
顶级本地手切骟牯牛
爽滑牛脷片
自家制虾丸/川色麻辣牛肉饺/味噌大根黑豚饺/水晶叉烧包/水晶野菌包
即炸鱼皮及响铃双拼
虾皇酱