2022-11-19
未食之前嘅我会形容系Sake Central食正餐仲要食埋tasting menu系几冷门嘅嘢🤣不过朋友之前试过, 非常推荐一齐去试吓,结果系佢冇介绍错,的确几值得到访🤪成个用餐体验都好愉快,职员好亲切又有趣,好似当你系朋友咁倾计🍶经过依餐饭,我哋对sake加深咗认识,同时对sake有改观,特别系试到柠檬sake,我哋个个都赞不绝口🍋Tasting menu系西日fusion style,共十道菜。每道菜式都有职员详细地讲解,每道酱汁配搭都好有创意,亦睇得出厨师嘅花咗唔少心机制作。唔好以为每道菜式份量细细,最后我哋系食到几饱😋不过我哋冇拣到sake pairing,怕饮到醉咗碌落山,好有自知之明🤣但当晚都饮咗唔少,可能比pairing少一两杯到🫣附送餐前小食系毛豆芝士脆脆,加咗啲pesto酱,有一个几清新嘅开始。Uni toast味道几有层次,加咗紫菜嘅关系而多咗种咸香味道,我个人系几buy😗 Asparagus系几特别嘅一道,芦笋嘅爽口配搭埋红虾鲜甜细滑。最惊喜莫过于Arancino,系意大利西西里嘅美食,炸risotto球,炸到香脆,炸球上海胆带出嘅鲜甜令口感更丰富。Ascolan
最惊喜莫过于Arancino,系意大利西西里嘅美食,炸risotto球,炸到香脆,炸球上海胆带出嘅鲜甜令口感更丰富。Ascolana炸橄榄酿和牛,虽然唔系好食到和牛,但上层嘅鱼子酱配搭又几grand✨ 主食冷汤乌冬都唔简单,乌冬口感弹牙,汤底用咗柚子蕃茄,非常开胃清新,有减油脂嘅错觉😆
Tasting menu (August) $698
Arancino
Ascolana
Tako crispy rice
Ikura udon
Peach semifreddo #sheungwanfood#centralfood#hkig##centralhk#hkfood#hkfoodie#中环美食#jpfood#日本野#香港美食指南#香港美食#食好西#sake#吃货#pmq#上环美食