2018-07-30
系奥海城行完街, 睇完戏, 又唔想系奥海城食集团式餐厅, 行几分钟到附近大全街有更多本土餐厅选择见到呢间西餐有样好特别, 重话得奖, 睇落又几吸引, 叫黑松露芝士pizza, 餐牌上其他食物又唔贵, 就食呢间餐厅装修几特别, 迎合餐厅名好有船上感觉 先黎就试试皇牌- 黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心pizza: 好特别, 应该其他地方系试唔到, 大量浓郁黑松露系中间, pizza内里是松软, 外面有一点脆的, 再在外面有一层厚厚的通常系tiramisu 食到既 mascarpone cheese, 真系Perfect Match!原来呢个皇牌重有3种食法, 刚刚系第一种食法, 乜都唔加就咁食, 会好清晰食到3种食材各自”完美和唱”, 虽然完美配合, 但仍然会有一种黑松露+芝士+pizza的后遗症, 就是食太多会腻第2种食法系点自家制既鲜提子醋, 即时带多一种开胃感, 也可马上解决第一种食法的后遗症! 令人想一食再食!而第3种食法系加埋沙律菜系中间, 再点提子醋, 口感提升到最佳最丰富, 而又完全无厌腻感, 真系好佩服呢道攞奖菜式! 之后再来是- 黑松露牛肝菌云吞配野菌忌廉汁: 放系
餐厅装修几特别, 迎合餐厅名好有船上感觉
先黎就试试皇牌
- 黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心pizza:
之后再来是
- 黑松露牛肝菌云吞配野菌忌廉汁:
放系枱上既时候已经闻到香浓黑松露, 而云吞内里有厚厚的而味道很香浓带咸味的牛肝菌, 再加一点沙律菜, 虽然配上忌廉汁+黑松露, 但配上咸香味的牛肝菌+沙律菜, 是很好的平衡, 还没有感觉腻的感觉!而家份量很多!
- 白酒忌廉汁烩纽西兰青口:
白酒味适中, 忌廉汁够浓够多, 青口大只无沙, 配上脆多士点白汁一流
- 12安士美国特级肉眼扒加鹅肝配薯蓉:
好巨型, 有”American 级数”, 点了五成熟, 厨师煮得岩岩好5成左右, 肉质细嫩, 牛味也浓, 薯蓉份量极多, 口感幼滑, 食得出系自制, 而薯仔味偏重约有9成, 另外奶油味约有1成, 鹅肝应该有点overcook, 内里熟了一点, 但外面就香脆
两杯特饮
- 白牛, 薄荷浮冰
白牛, 怀旧之选, 雪碧加云呢拿雪糕球, 正
薄荷浮冰, 感觉是清凉的, 但会有点觉得”药水味”
最后当然要加个甜品作结
- 金船长梳乎厘:
超级巨型, 口感轻盈, 带有一点点甜, 不会觉得很腻的甜品, 非常完满!
金船长餐厅非常抵食又大件又足料, 个攞奖pizza 真系一试难忘, 是值得再去的餐厅之一!