2010-11-24 106 浏览
只从上次食完糖醋排骨之后, 就一直念念不忘, 成日谂几时可以再嚟食过. 今日同朋友聚会, 我就提议喱间, 无异议!原本打算散叫, 但睇到有三人套餐, 又好似有几多款唔同菜式, 朋友又未食过, 所以就叫咗套餐, 可以试多几味酸辣汤 一大锅, 三人份量足足有余, 食咗两碗已经够晒. 味道适中, 有酸味都有辣味, 但唔算太重味, 杰咗少少, 所以食落会容易饱肚.蒜香四季豆一上枱已经知道唔掂当, 无色水, 完全无炒既香味, 似系用水陆熟, 再系咁易用蒜茸炒下, 食落好淋, 兼甲无味, 完全唔得! 同我上次食既差好远好远!酱爆茄子好油, 不过几浓味, 茄子索晒啲汁, 好野味, 用黎送饭一流, 不过及健康人士, 少食为妙, 因为茄子真系好索油, 睇唔觉, 食落就好觉! 菜心狮子头本身对于喱味菜麻麻地, 肉好淋, 淋到无野咬咁滞, 感觉 鸡丝粉皮从来喱味𩠌都系粉皮为主, 鸡丝都系其次, 粉皮要够通透, 够爽口, 唔可以切得太幼细, 如果唔系会无咬口. 另外花生酱又系另一灵魂, 金牌菜肉粒炒饭无咩特别, 普通炒饭一个. 炒得都几干身. 料就无咩, 只系菜同啲碎肉回锅肉每次见到喱味𩠌都会谂起罐头, 同
今日同朋友聚会, 我就提议喱间, 无异议!

蒜香四季豆
蒜香四季豆

菜心狮子头
菜心狮子头
本身对于喱味菜麻麻地, 肉好淋, 淋到无野咬咁滞, 感觉

回锅肉
回锅肉
每次见到喱味𩠌都会谂起罐头, 同埋会谂起油淋淋, 觉得起街食同起屋企开罐头系无分别. 而一上碟, 一啲都唔吸引我, 我勉强食咗条菜, 无食过肉, 个味道就唔太好食喇, 个汁只系蚝油献汁, 个汁黑得黎无味!

腰果露
一个意外收获, 超正, 超香!! 好重腰果味, 我系好钟意食腰果, 从来未食过腰果露, 估唔到喱度有得食! ♥

套餐虽然多款式, 但系份量相对比单碟少, 味道仲差好多, 好似咩都整定晒咁, 因为上菜速度比散叫快!
除咗包腰果露吸引之外, 因为单叫一个腰果露都要22定24蚊一碗, 散叫会好过叫套餐.

2010-10-27