2015-07-10
星期六特别钟意同朋友行街食tea今次去左食一间旺角甜品店Next station dessert 试左下面三款甜品Triple Creme Brûlée1. Passion Fruit 口感十分creamy香滑, 一入口就尝到浓郁热情果香和蛋黄的味道, 但又唔会觉得太甜。热情果香同芒果配搭得非常好!但热情果同鸡蛋嘅配搭反而有少少奇怪,纯粹个人意见。2. Earl Grey Tea呢一款伯爵茶crème brûlée味道好特别,入口竟然有小小似午餐肉味 XD但其后好快渗出伯爵茶芳香 质感比较柔软冇热情果口味咁企身3. Vanilla 最后系云呢拿口味,最重鸡蛋香味 蕉糖味做得最出色,口感相当细致香滑,入口即溶,配合微甜带酸的士多啤梨,感觉清新,个人认为系三款中最好。Banana pancake with chocolate brownies ice-cream一整条的班戟内充满香蕉片及朱古力脆脆,口感丰富有趣,班戟皮好薄,方便切开和咀嚼。雪糕方面只能尝出正常朱古力口味,虽附有饼干脆脆,但未有brownies感觉。整份甜品口感相当丰富 看得出饼店在配搭上花尽心思。Pistachio mou
星期六特别钟意同朋友行街食tea
试左下面三款甜品
Triple Creme Brûlée
1. Passion Fruit
2. Earl Grey Tea
但其后好快渗出伯爵茶芳香 质感比较柔软冇热情果口味咁企身
3. Vanilla
整份甜品口感相当丰富 看得出饼店在配搭上花尽心思。
Pistachio mousse w. Strawberry parfait
超级十分强烈的开心果味!就好似有十几粒开心果在口中爆开一样!非常清新醒神!食一啖大脑就叮一声,醒晒。再配合埋爽口士多啤梨果冻简直系完美组合!非常有夏日气息!
中间夹有几片朱古力薄片,其实系由可可粉及墨鱼汁制成,口感介乎于蛋糕和朱古力之间,相当有趣。
店内还有最新食品推介,以及折扣优惠