2023-02-24 140 浏览
初遇早两日入咗粉岭名都商场揾野食,原本以为A1出口出系最快最方便,点知一出见到名都商场嘅轮椅升降台坏咗,仲要话维修无期,出咗闸嘅我好徬徨,立即去客务中心问职员问点去名都商场,佢即比单程票我,叫我搭升降机(站内往金钟站)落地面C出口出,由地面行返对面就得。老实讲全程站内无通告话比人知A1出口个轮椅升降台坏咗,港铁最新广告做得几靓都无用,仲话贴心服务残疾人士,印张通告通知轮椅人士有几难,好似我哋生出嚟就系预咗要兜路咁,名都商场反而有张贴通告通知,真系唔知好笑定好嬲好?!兜路都兜咗接近半粒钟,火气未散就入咗去食台湾野,降降温食下钟意食嘅野先!入咗一间叫「初遇」嘅台湾菜餐厅,入面装修好靓,主要系木系,枱与枱之间虽然逼逼地,但通道算阔落,方便轮椅人士入去食!1.慢烤鸡腿蛋吐司$38+$8黑糖珍珠奶茶(8/10)呢个慢烤鸡腿蛋吐司系必食,吐司哄得外面好脆,鸡腿肉质嫩滑,配埋流心蛋简直正呀!黑糖珍珠奶茶好滑,茶味少少出又抢唔到奶茶味,唔错!👍👍👍2. 红烧牛肉面 拼 古早卤肉饭$48+$8芋香珍珠奶茶(8/10)呢个红烧牛肉面拼古早卤肉饭份量算多,下午茶嚟讲好抵食,牛肉虽然得1旧,但够淋,卤肉饭嘅饭
初遇

1.慢烤鸡腿蛋吐司$38+$8黑糖珍珠奶茶(8/10)
黑糖珍珠奶茶好滑,茶味少少出又抢唔到奶茶味,唔错!👍👍👍

呢个红烧牛肉面拼古早卤肉饭份量算多,下午茶嚟讲好抵食,牛肉虽然得1旧,但够淋,卤肉饭嘅饭似珍珠米,有咬口,卤肉算多!再加$8有埋芋香珍珠奶茶简直超级抵食, 呢个护香珍珠奶茶有淡淡香芋味,奶同茶嘅味调得啱啱好,唔会抢到芋香味!👍👍👍

3.士林盐酥鱿鱼$38(8/10)
呢个鱿鱼炸得好酥脆,入面热辣辣又弹牙,一份有大约14条,份量算多,几抵食!😋😋😋

4.紫薯拉丝起司蛋饼$39(8/10)
呢个蛋饼外面烟烟靭靭,皮又薄,紫薯蓉又多,紫薯味香浓,仲要一碟有6旧,份量算多,唔错!👍👍👍

2人总共价钱$179

个人口味总评分:8/10

地址:粉岭粉岭车站路18号粉岭名都商场2楼58号舖

#初遇 #台湾菜 #香港美食 #粉岭美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong