2023-12-04 3115 浏览
放大假同屋企人饮午茶,已经饮到有啲腻。谂住出新蒲岗行吓开仓,顺便饮餐茶就拣咗呢一间。屋企人话平时呢间唔使点等位,但系唔知点解平日突然咁多人。后来坐低嘅时候听侍应讲,中小点都系$20 (牛仔骨除外)。咁又真系好鬼吸引㖞。见佢啲点心都几特别,所以无叫炒粉饭面。蛋煎糯米鸡~份量虽然少,但系表面煎得几干身,馅料唔多,但系个口咁啱啱好。墨鱼胶煎尖椒~青色青椒够辣,用上墨鱼胶都相当弹牙。炸奶~睇得出同埋食得出都系用新鲜油渣,冻奶馅料唔算太甜做得几好。麻婆豆腐饺~相当经验,麻香十足,辣度近中,钟意食麻辣嘅人一定要试。凤梨酥~雀仔嘅外貌,觉得脆脆的,上菜嘅时候仲系热辣辣,馅料饱满又带有果肉,呢个值得encore。紫贝天葵椰汁榚~紫贝天葵相当清甜,同椰汁原来几配。建议先食紫贝天葵部份试一试佢个清甜度,先再混合一齐食。子姜牛肉,牛肉煎饱,同个鸡批唔系唔好食,但系就唔够其他几款咁突出。表现比较差嘅反而系个菜苗饺较淡,同埋个鱿鱼须鱿鱼个鱿鱼须系完全冇味㗎。同埋比较。比较孤寒少少就系个虾饺馅较碎,鲍鱼鸡粥将唯一一只丁屎咁细嘅鲍鱼仲要切开一半,简直系骨肉分离。不过其他嘢都好好食,呢间酒楼超级推介。
墨鱼胶煎尖椒~青色青椒够辣,用上墨鱼胶都相当弹牙。