2016-08-09 1361 浏览
呢排每个星期六下昼都会去长沙湾广场教会嘅团契聚会,完咗之后我哋一班人都会去附近食嘢。连续两个礼拜我哋都去咗汇城。呢度个老板好好人,每次就算我哋无book位都会留起一排位比我哋。呢度啲嘢食价钱唔算贵,最神奇嘅就系下午茶餐可以食到夜晚8点。好耐冇食过炒公仔面,所以叫咗个五香肉丁炒公仔面,仲叫多咗个炸鸡比同朋友一齐share,其它人见到都话好邪恶!碟五香肉丁炒公仔面等咗大概10分钟就到,炒功方面ok 啦,几够镬气,同埋无炒㶶。但系个面好似烚得唔系好够时间,未完全发开晒,有机条痴埋咗一齐,同埋有啲硬,中意食有口感嘅可能啱食,我自己钟意食偏腍少少。配料方主要有肉丁,洋葱同青葱,肉丁份量ok,但系唔系好够五香果只未,即系罐头里面红色果只汁,如果你都系五香肉丁爱好者一定知道我讲紧边只味,同埋肉方面比较瘦,肥返少少比较好,感觉无咁干。炸鸡髀差唔多等咗20分钟先上,即系好大机会系生炸。望落去个样唔错,炸到金黄色。切落去好多肉汁流哂出嚟,肉质放面唔干,而且鲜嫩Juicy。调味方面主要有盐,同少量沙姜粉,只系嫌佢咸咗少少,如果可以放少啲啲,真系啲啲盐就真系正。鸡肉嘅肉味唔算好突出,但就无咩雪味,可能调味方面
好耐冇食过炒公仔面
五香肉丁炒公仔面
炸鸡髀配沙律
炸鸡髀差唔多等咗20分钟先上,即系好大机会系生炸。望落去个样唔错,炸到金黄色。切落去好多肉汁流哂出嚟,肉质放面唔干,而且鲜嫩Juicy。调味方面主要有盐,同少量沙姜粉,只系嫌佢咸咗少少,如果可以放少啲啲,真系啲啲盐就真系正。鸡肉嘅肉味唔算好突出,但就无咩雪味,可能调味方面搭救咗。
沙律放面就算喇,不值一提,应该系冰过嚟,好似有啲冰碎响里面咁。

总结,食物质素同水平一般啦,反而只炸脾有惊喜。环境算系唔错,干净企理
,有好多卡位。招呼都唔错,尤其是个老细,每次入嚟都同我哋打招呼,好多嘢都亲力亲为
。价钱方面,$25有只炸脾连沙律仲跟埋嘢饮,其它炒粉面饭都系三十零蚊,真系好难揾架喇,荔枝角低食之选
2016-07-30
炸鸡髀配沙律