2016-04-26
差唔多下午餐时间,佢地会出一个叫『多咀小食盒』嘅餐单,由佢最初唔记得系$19定$20开始帮衬,后百物腾贵,小食盒亦都一蚊一蚊咁加价,直到依加$22。喺现今嘅香港都仲可以话系平价下午茶。每次去食都只会叫 M3 餐,主要系因为佢有一件家乡鸡同一件葡达,另有一小盒炸鸡粒同一杯汽水。食炸鸡每一次都系睇运气,好彩嘅𠮶日会买到炸出黎系金黄色吧鸡,而唔好彩时,会撞正舖头刚换新油(炸出黎嘅鸡表面好白,好似冇炸过咁,心理上会觉得唔熟。)或者撞到舖头啲油需要换但又未换,即系老油(炸出黎嘅食物好似黑炭,见到胃口都即时大减)而今次小 妹食中嘅估计系换新油后第二日嘅炸鸡,辣家乡鸡表面金黄偏深色,虽然一早炸好等紧人客购买,但都但keel到香脆,肉质不老,可以一赞炸鸡粒就比较参差,细𠮶啲仲系好脆,但大粒𠮶啲已经淋左葡达好好味,蛋黄味好突出杯装百事就输蚀左啲啦,系有可乐味系有气,但感觉就系拍唔上罐装𠮶啲,劲似饮水。题外话:买呢啲茶餐,件家乡鸡一般都系俾鸡下脾客人,但有时因失算,鸡下脾卖晒/未炸好,咁就要俾鸡上脾客人,但呢个情况时都会事先同客人单声,问题系今次外卖回家,见到嘅系鸡上脾,但事先并冇同小妹单声呀~服务方面,
炸鸡粒就比较参差,细𠮶啲仲系好脆,但大粒𠮶啲已经淋左
葡达好好味,蛋黄味好突出
服务方面,可能做左成日开始攰,一个二个都黑口黑面,唔系要求你笑口满面,但都唔好一幅我欠你十万九千蚊咁嘅面口呀……