2016-05-08
观塘有好多中式同西式既 cake shop,咁呢我地公司同事都有食开 tea 既习惯,平时都地都会叫 d cake 返来大家食,有日去左宏利 building 饮茶,express bar by lassana 就系茶楼隔离,系我地等位时就望佢地有咩食, 一望见到佢地有 catalogue 有新 cake 我地当然好有冒险精神去问问店员,知道呢要三日前去订,正好个日系星期二,我地就同店员定左个 white chocolate mint mousse cake 系星期五 casual Friday share 来食啦。1点几去到 Express bar by Lassana 去攞蛋糕, 人排太多了, 所以冇影门面相, 攞左蛋糕即刻返 office 因为今天气太热, 好惊会溶左就唔靓仔lu, 之后 三点三下午茶时段先攞返出来食!开左盒, 一睇 "哗好靓呀" 好几个女同事大叫, 佢地D 女仔真系大惊小怪 切开左出来都好有惊喜, 因为有分好几层一人分左几件仔, 配埋 coffee 来 enjoy 我地既 tea time. 同埋大家都研究紧个cake 既味道.个 mousse cak
White Chocolate Mint Mousse Cake
个 mousse cake 甜而不腻, 外层脆脆的带有口感, 中间我估系 raspberry / blackcurrant jelly jam 甜甜酸酸, 配落 mousse cake 好match, 食入口有 white chocolate 夹 mint既香味, 好紧要既系 mint 味道一食就感觉出系新鲜薄荷叶, 而唔系用薄荷香精. 如果系薄荷爱好既朋友就一定钟意!
同事同我都总结出呢个 cake 一食落口系 个味道系比我地有好多谂法同想法, 因为味道太多好令我地去估入面有几多样味道, 感觉好似同我地对话咁, 哈哈 overall 系好食的!