2022-10-04 127 浏览
今日有事要去港岛东做嘢,梗系约朋友食饭,朋友同我讲鲗鱼涌有间西式扒房值得一试。我哋7点到餐厅,已经坐满一半人,自己一直好怕去西式扒房系因为大多数英文menu同外国人侍应,好在依呢度中英文落单都可以,咁就唔怕尴尬。头盘点咗「招牌蟹饼」同「牛油果凯撒沙律」,特别想讲蟹饼,蟹肉鲜嫩多汁,配上香浓嘅鸡蛋同埋香草,成个蟹饼好好味,怪不得叫上招牌菜。主菜点咗「澳洲M3和牛西冷牛扒」同「香烤鲈鱼」,牛扒肉味较浓,肉质有弹性,脂肪较肉眼少,食得出烤时落咗少少盐,呢个煮法好聪明,咁就可以带出原肉味,唔驶落酱汁都得,真系无嚟错。自己唔太钟意食鱼,朋友话点都要试少少,出奇地鱼肉无腥味,连埋鱼皮一齐食,真系好耐无食过咁好味嘅鱼。甜品点咗「朱古力心太软蛋糕」,用匙羹喺蛋糕外层上划一吓,暖暖半液态状朱古力就从中心一泻而出,画面好靓兼好味。全晚侍应都会问我哋对食物满唔满意,而家极少餐厅会问客人意见,呢一点值得一赞。总结今晚食得好开心,下次嚟自己要一份牛扒,唔share食啦😂。