2021-02-10 826 浏览
早闻深水埗区一带充满文青风味, 书店, 旧黑胶唱片等商店林立, 当然少不了充满文清风味的cafe😋 今天我就去咗Café Sausalito食brunch该店在大南街中间, 两旁都有一些充满个性的舖头, 而本身佢嘅门面并唔算大 但入到去就发觉别有洞天; 门口有几个座位可以对住马路坐 喝杯咖啡慢活一下 经过长长的走廊 入面还有一些座位 而装修偏向欧陆风 木造家具和水泥墙形成很大对比 非常有个性食物方面, 佢哋选择唔算好多, 主打all day breakfast, bagels 和 pasta; Golden Gate Breakfast配有沙律菜, 烟肉, 半份bagel连牛油, 德国香肠, 蘑菇和鸡蛋 本身卖相固然吸引, 食落各方面水准都好平衡 尤其是个bagel🥯, 涂上牛油后再加上本身嘅芝麻非常香口 面包质地刚好; 但食完都唔觉得滞 仲可以继续食甜品Off the menu佢哋有tiramisu, 正是本人大爱😍 佢唔会整到好甜 唔会觉得腻 但可能因为落少咗rum酒 味觉冲击并冇预期中强烈, 个人喜好始终比较怀念意大利时食到嘅地道风味咖啡方面点咗cappuccino, 比较fr

美式早餐
爆芝牛肉面包圈
Tiramisu
咖啡方面点咗cappuccino, 比较fruity, 口感几有层次, 可以慢慢细味
Cappuccino
总结: 深水埗区尚有大量型格cafe有待发掘 今年疫情下冇得去旅行就一于留港消费 支持小店吧!
美式早餐
爆芝牛肉面包圈