2016-12-01 445 浏览
一家人去完铜锣湾行街,要请二老食饭就拣左呢间,因为之前都食过同都几好食,唔会太油。我地平日八点到无book 位都唔会太多人,唔洗等就入得。第一个叫左石窝饱鱼鸡粒炒饭。呢个都要等20分钟到,鲍鱼就系系饭入面切碎左系入面一齐炒,时不时都会食到,我食到细细粒分得岀都有6粒,个饭上枱要快d捞如果唔系会浓,个饭咸咸地加埋d鸡肉劲香,唔会好浓味咸度适中,似系福建炒饭果d味。胜在份量够大,每人都食到两碗。竟然系呢d地方会有咖哩饼,就叫左黎试。个饼似系手抓饼的类型,不过就松化好多同距个面头都剪得几香脆,个咖喱就无咗印度果阵未,系辣辣地有d椰香,点落去都同薄饼几夹,不过如果个咖哩再俾多d会更加好,食完有啲意犹未尽嘅感觉。第三叫左个黑椒雪花牛仔骨,我觉得系必食之选。用铁板上枱所以黎到仲好热,有好多洋葱一齐煮,d肉唔会好大个骨,某一两件的仲会无骨,肉会吸晒d黑椒汁,但牛味仲好强烈,肉质好稔唔会卡牙缝,不过上枱果时最好快d翻一翻,如果唔系底的肉会老,因为距个铁板上枱时系好热,我就愈到呢个情况😭最后就一定会食晒d洋葱,因为洋葱好稔同吸晒肉汁。以上呢三个系最好食,饮品中的西瓜杂果花茶都几好,因为抵同好多料,够晒二
我地平日八点到无book 位都唔会太多人,唔洗等就入得。
以上呢三个系最好食,饮品中的西瓜杂果花茶都几好,因为抵同好多料,够晒二人份量。唔单止有西瓜仲有火龙果菠萝全部都好清甜同埋好多水,够晒健康,所以个花茶果茶味都唔系好突出,反而生果味会较重,可以解决我地唔生水果。同埋都几解到渴。

呢间唔似平时茶楼的茶式,咁咁油同独特d,茶因为有煎过系香d,好岩老人家其实。
2016-11-14
  • 西瓜杂果花茶