2019-03-24
今日同朋友去左铜锣湾维园行花展,行完就去附近觅食,去左渣甸街食韩国野,叫韩赞,朋友话好肚饿,所以拣左食放题,成人$238,但今日星期六每人要加$20,韩国饮品任饮,食品即叫即整。饮品自取,我饮左石榴汁、朋友饮芒果汁。食物先叫左韩风牛仔骨、辣酱炒年糕、柚子鸡翼同人参鸡汤。食物真系超快到,店店都新鲜热辣,值得一赞。炒年糕味道浓又有少少辣、牛仔骨就偏咸、鸡翼炸得好脆里面充满肉汁,味道淡淡的加上柚子酱刚刚好、人参鸡汤竟然有半只鸡,里面有少少饭,汤都好味。第二轮叫左明洞炒杂菜、韩式炒粉丝、同韩式冷面。份量都好多,都食唔到几多就饱了。炒杂菜有西兰花、菇、椒,都好味;炒粉丝系我食韩国菜必点,炒得干身好味;冷面个样都几吸引,不马虎。最后叫了甜品,绿茶雪糕窝夫同士多啤梨雪糕窝夫。窝夫超脆,士多啤梨雪糕里面好多士多啤梨冰,酸酸甜甜好好味。