2024-07-07 486 浏览
鲜艳夺目粉红色招牌「辣酒烧」和店舖外面布置,令人产生好奇,加上门外广告板推广嘅“胡椒猪骨汤烧肉卷粉“, 更驱使我们要进店 一试。 踏入店内,我们从天花嘅铁皮, 红色嘅灯罩和一枱一凳都有着大排档怀旧嘅风味, 好吸睛唷!辣酒烧嘅食物种类繁多, 包括各种类嘅串烧、主食、 镬气小 炒,佐酒小食/ 沙津、甜品和啤酒等等。 我哋叫了餐厅推荐嘅胡椒猪骨汤烧肉卷粉, 仲点咗羊架、鸡翼、秋葵串烧, 翠玉瓜串烧, 多春鱼和菠萝。 胡椒猪汤烧肉卷粉,汤头浓郁,胡椒香气十足,烧肉皮脆肉嫩,肥瘦均匀, 散发出阵阵炭香味, 卷粉形状有点像肠粉,质感就像河粉,但一点都不油腻,兼且口感烟韧。一口烧肉,一啖卷粉, 加上 一啖芫荽干蒜粒嘅胡椒汤 一齐食,令人垂涎欲滴。 重点嘅灵魂在于胡椒汤底,吃完精神为之一阵, 好像将近日嘅湿气去除。羊架嘅生熟程度烧得恰当且香脆肉嫩,咬开很Juicy,肉质软腍幼嫩,味道香浓鲜味。 喜爱食羊肉嘅人士一定合心意,拿着骨,咬开羊肉, 膻香肉汁飞溅嘅感觉绝对是难以用文字去加以形容。鸡翼调味得好好,食落咸咸香香,而且烧外层烧得好香脆, 加上孜然粉, 更加惹味,每一啖都散发着浓郁嘅味道,配埋冻饮或啤

鸡翼调味得好好,食落咸咸香香,而且烧外层烧得好香脆, 加上孜然粉, 更加惹味,每一啖都散发着浓郁嘅味道,配埋冻饮或啤酒就更一流。

多春鱼,肉质嫩滑,鱼骨烧得酥脆,味道十分鲜味, 挤上柠檬汁,味道更出, 又是另一度配啤酒不错嘅烧物喔~

秋葵和翠玉瓜都很鲜嫩,烧得十分美味, 且保留鲜甜多汁,口感极佳, 面上洒上孜然,更倍滋味。

最后,以烧菠萝作为甜品。菠萝口感酸甜多汁,加埋洒上表面嘅糖嚟烧,仲更加带出到菠萝嘅甜味。

整体来说,辣酒烧提供嘅菜式多元化,质素不错, 价钱不贵, 平均每人$100 ,已经大快朵颐,值得回味再帮衬。
题外话/补充资料: 此店开到凌晨3时分,如果你系夜鬼,真的不失为一个好去处。
2024-07-03
  • 胡椒猪骨汤烧肉卷粉