2018-12-06 1136 浏览
经过铜锣湾,见到呢间十字冰室,先知道原来平时饮开既十字鲜奶有开冰室架❗️我真系孤陋寡闻啦,所以紧系要入去食个饭先得🙈望一望个menu, 有好多特式款呀❗️例如有火腿爆蛋菠萝包,笼仔XO 酱炒肠粉,Nutella 朱古力榛子酱厚多士等等,真系样样都想食,选择困难症又黎了🤣 常餐包饮品 $58✅十字牛奶猪骨汤意粉✅香煎猪扒,牛奶炒滑蛋,牛油多士大大块猪扒厚身又实肉,入口金香酥脆,外酥内嫩,而加左十字牛奶既猪骨汤,令整碗汤味道提升不少,猪骨汤更幼滑更带点奶香。加入十字牌鲜奶既炒滑蛋,入口滑溜甜香,蛋汁饱满,啖啖都系蛋香同奶香,大满足🙆🏻‍♀️牛油多士虽然吾系厚身但咁样反而烘得更轻脆松软,入口香脆又有牛油香。重点系吾洗加钱就可以食到烘底啦🙈热奶茶用鲜奶冲既奶茶果然更香更滑,茶味均匀,吾会苦涩👍 五香肉丁香葱炒饭 $58五香肉丁炒饭真系一碟最简单但又最好味既炒饭🙆🏻‍♀️但往往看似简单既炒饭,要真系炒得出色又系最难。加入蛋汁同五香肉丁既炒饭,粒粒饭都沾上蛋液,粒粒金黄色,啖啖都有五香肉丁香,好惹味。最重要系,炒饭吾多油,呢点最值得赞赏❗️笼仔椒盐烧卖 $38将烧卖炸至金黄色,再淋上辣椒豉油,最后再洒上椒盐

常餐包饮品 $58
✅十字牛奶猪骨汤意粉
✅香煎猪扒,牛奶炒滑蛋,牛油多士

炒滑蛋

热奶茶
用鲜奶冲既奶茶果然更香更滑,茶味均匀,吾会苦涩👍
热奶茶

五香肉丁香葱炒饭 $58
五香肉丁香葱炒饭

笼仔椒盐烧卖 $38
将烧卖炸至金黄色,再淋上辣椒豉油,最后再洒上椒盐,外脆内软又带点微辣。味道比普通椒盐烧卖更胜一筹😍
笼仔椒盐烧卖

黑松露黄金虾 $58
沾上薄薄炸粉再炸至黄金色,外脆内嫩,上面淋上既咸蛋黄酱,令味道更加提升,啖啖蛋黄金沙,而黑松露更有画龙点睛之效👍🏻
黑松露黄金虾

三色炸鲜奶 $32
第一次食炸鲜奶,感觉都几特别🙈外面香脆内里软绵,好似紧啫哩但又带点香脆,鲜奶味香浓👍
三色炸鲜奶

十字炖奶 $25
果然系招牌甜品👍由于用左十字牌纯鲜奶去炖,比出面普通炖奶更香更滑,奶味更齿颊留香😍
十字炖奶

十字冰室同平时食开既冰室真系好吾一样,款式好特别,亦好好味,所有菜式含奶类既都系用自家既十字牛奶制成,真系一间好有特式既冰室
以后要系想食冰室,呢间就作为我既首选啦

2018-12-03