2019-06-07
放下对肉食嘅思念,有时茹素一天,身体所出现嘅变化,都会令你感到好奇妙。个人并无宗教信仰,亦都唔系一个素食者,但系当年纪开始大,发现食得太多肉身体负荷唔到嘅时候,有时就会好想茹素一餐,作为对身体嘅舒缓。香港嘅素食自助餐越嚟越多,要突围而出令食客一再光顾,绝对唔系一件易事。喺铜锣湾最少有两间素食自助餐厅,先前光顾过一间喺地库嘅,今日就嚟到呢间喺永光中心3楼嘅放下素品尝。1️⃣先讲价钱,价钱绝对系去影响食客决定光顾与否嘅第一条件。当食客唔知道餐厅有乜嘢食嘅时候,就会按住性价比去挑选。放下素嘅价钱亲民,毕竟铜锣湾区嘅地价从来都系众所周知嘅贵; 午餐时段更为相宜。如果我系铜锣湾工作,呢度大概会成为我嘅午餐饭堂。2️⃣再讲环境,系食客上到嚟嘅第二感观感。食物 放喺门口靠墙嘅位置,一眼望落去食物枱选择都唔少,排放整齐之余食物枱亦都保持干净👍3️⃣员工嘅态度系第三部分顾客有机会接触到嘅,佢哋嘅态度绝对会影响食客嘅心情。老板有同我哋讲因为佢哋会雇用一啲聋哑人士,佢哋未必可以好似正常人咁生活,所以如果服务未到嘅时候,就多多包涵。其实呢一点令我觉得人间有爱❤️ 唔会有分歧,唔会有歧视,肯畀佢哋有自力更新嘅机会🌟4️⃣头三点当
香港嘅素食自助餐越嚟越多,要突围而出令食客一再光顾,绝对唔系一件易事。喺铜锣湾最少有两间素食自助餐厅,先前光顾过一间喺地库嘅,今日就嚟到呢间喺永光中心3楼嘅放下素品尝。 1️⃣先讲价钱,价钱绝对系去影响食客决定光顾与否嘅第一条件。当食客唔知道餐厅有乜嘢食嘅时候,就会按住性价比去挑选。放下素嘅价钱亲民,毕竟铜锣湾区嘅地价从来都系众所周知嘅贵; 午餐时段更为相宜。如果我系铜锣湾工作,呢度大概会成为我嘅午餐饭堂。
2️⃣再讲环境,系食客上到嚟嘅第二感观感。食物 放喺门口靠墙嘅位置,一眼望落去食物枱选择都唔少,排放整齐之余食物枱亦都保持干净👍 3️⃣员工嘅态度系第三部分顾客有机会接触到嘅,佢哋嘅态度绝对会影响食客嘅心情。老板有同我哋讲因为佢哋会雇用一啲聋哑人士,佢哋未必可以好似正常人咁生活,所以如果服务未到嘅时候,就多多包涵。其实呢一点令我觉得人间有爱❤️ 唔会有分歧,唔会有歧视,肯畀佢哋有自力更新嘅机会🌟
4️⃣头三点当然重要,但系食物质素始终系一餐饭嘅重点。食物款式种类之多令我花多眼乱,选择困难。当然我最钟意嘅就系每一样食物都可以试到少少,就知道厨师嘅创意同技术。
📍要数全部食物最令我印象难忘嘅一定系佢嘅炸物小食🍤 多款炸物小食都会切割或者制成到一小口, 等大家唔会食多几件就已经饱。如果熟悉素食餐厅,都应该会感受到好多炸物小食都系相当油腻,但系呢度嘅炸物唔算话好油之余仍然保持到佢外脆内鲜嫩嘅感觉。碟唔会有多余嘅一层油喺度流动。
📍另一样大家必试嘅一定系佢嘅汤。
📍热食类嚟讲,呢度款式绝对比其他素食自助餐多,好多更系估唔到!姜醋系我嘅大爱,虽然好多素食自助餐厅都有姜醋,但系每一间煮出嚟都有唔同嘅味道。放下素嘅姜醋仿真度极高,唔会净系得姜同蛋,仲加入咗豆卜去仿效猪脚。
📍压轴要介绍,不得不提嘅系佢嘅苏格兰炸蛋。
太多太多嘅美食想去分享 但系只有真正嘅用餐者,先可以感受到当中嘅味道,因为 厨师嘅用心,创意同埋技术,系食客所享受嘅最大因素,好多时我都想讲,食一样食物唔系食佢嘅味道,而系去了解佢背后嘅故事、原因,你先能够真正体会到一餐饭嘅意义。