2023-08-17 31 浏览
昨天同家人去太子,沿途行经一间日式设计既餐厅,见到门面都几吸引,咁就入去品尝一下依家既日式火锅啦!餐厅内全系日式设计,装潢以木系为主,环境舒适,好似自己置身于日本一样,感觉清幽雅致!睇睇餐牌先,主打吉列系列、和牛寿喜烧、手打稻庭乌冬,亦有好多炸物、荞麦面、日本饮品等,选择款式很不错。吉列广岛蚝乌冬    $98乌冬配炸物觉得最佳组合,确系自己既心水啦!依碟有3只广岛蚝,薄薄嘅炸粉,唔会太厚,食起嚟外脆内软,蚝味浓郁、好多汁,沾上蛋黄酱更惹味  ;  炸蚝与稻庭乌冬很配,口感烟烟韧韧,弹牙爽口,滑嘟嘟,带啖啖面粉香。汤底有3款选择 : 日式传统清汤、日式沙嗲汤、日式辛辣汤,我拣咗日式传统清汤,淡淡木鱼香气散发出来,昆布味道突出,樱花虾咸鲜爽口,汤底飮落清甜,两样都好夹。           吉列车海老乌冬    $98另一款都系炸物,薄薄粉浆,炸至金黄既吉列虾,外脆内软,虾味香浓,肉质爽嫩弹牙,乌冬食起嚟都系咁烟韧,爽口滑身,呢碗既汤底系日式沙嗲汤,虽然沙嗲唔系港式茶餐厅味道,但别有一番滋味~    蒲烧海鳗    $88外层烧烤到十分焦香,口感脆脆,无鱼骨啖啖肉,可放心食用,酱油味够出
吉列广岛蚝乌冬    $98

吉列广岛蚝乌冬

吉列车海老乌冬    $98

吉列车海老乌冬
蒲烧海鳗    $88

外层烧烤到十分焦香,口感脆脆,无鱼骨啖啖肉,可放心食用,酱油味够出,咸咸甜甜,味道啱啱好,鳗鱼肉质嫩滑多汁,食落好juicy,真惹味呀!
蒲烧海鳗
挪威三文鱼刺身    $78/份

点左两份厚切三文鱼刺身,橙色亮丽有光泽,纹理均匀,三文鱼独有既香味,食落啖啖鲜甜,肉质细嫩爽滑。
挪威三文鱼刺身
日本木村静冈柑橘汽水    $26

食日本野都较喜欢飮呢款汽水,柑橘味香甜,口感清新自然,冰冻解渴。
日本木村静冈柑橘汽水
日本木村赤富士山葡萄汽水    $26

呢支碳酸饮品,味道甜甜地,散发巨峰葡萄香气,饮落甜蜜滋味,冰冻清爽。
日本木村赤富士山葡萄汽水
2023-08-17