2024-08-22
🤩不一般的Cafe de…Thai Machi 🇹🇭 今次黎到泰妈子 原因系肚饿医肚 成日见到呢间餐厅 但未食过 咁啱𠮶一晚见到冇乜人 🤓心思思就走咗入去食啦🥸•••入到去细细间 唔算多座位 见到老板踢晒脚咁样 又要处理订单 堂食 🦾我哋好快就叫咗两个餐 每一个餐都有送前菜以及嘢饮💖•••酱爆炒卷卷粉🔥👍🏻 $62(餐价)其实本身唔系卷卷粉 但系佢可以免费转就试吓食落口感其实有啲似肠粉嘅皮 不过比肠粉皮烟靭而且厚好多味道方面,好似我哋平时食嘅辣味干炒牛河咁样好香口 好够镬气 我觉得一定要嚟试吓•••前菜我同男朋友都拣咗「素筷子」🥸咩系「素筷子」呢?🥸其实「素筷子」即系斋春卷佢入边会有啲薯仔粒、蔬菜丝、唔系平时我哋食酒楼嘅春卷 😂而且佢个长度好长,难怪佢叫做「素筷子」🤣•••黑咖喱鸡髀饭 $72(餐价)一个咖喱拥有日本咖喱咁浓郁😀但系同时之间又食到青咖喱𠮶种香辣味道好特别🤩👍🏻不过由于当日我哋需要影相,最后咖喱饭冻晒 但系味道好好相信热食嘅话会更好食🤩•••最后食完两个餐都唔系好够喉 最后叫老板推荐我哋食一个小食🌛老板推荐食月亮虾饼$68/4件一嚟到之后食咗第一啖真系惊为天人😱🌛个虾饼老
今次黎到泰妈子 原因系肚饿医肚
成日见到呢间餐厅 但未食过 咁啱𠮶一晚见到冇乜人 🤓
心思思就走咗入去食啦🥸
入到去细细间 唔算多座位
见到老板踢晒脚咁样 又要处理订单 堂食 🦾
我哋好快就叫咗两个餐 每一个餐都有送前菜以及嘢饮💖
•••
酱爆炒卷卷粉🔥👍🏻 $62(餐价)
其实本身唔系卷卷粉 但系佢可以免费转就试吓
食落口感其实有啲似肠粉嘅皮 不过比肠粉皮烟靭而且厚好多
味道方面,好似我哋平时食嘅辣味干炒牛河咁样
好香口 好够镬气 我觉得一定要嚟试吓
前菜我同男朋友都拣咗「素筷子」🥸
咩系「素筷子」呢?🥸
其实「素筷子」即系斋春卷
•••
黑咖喱鸡髀饭 $72(餐价)
一个咖喱拥有日本咖喱咁浓郁😀
但系同时之间又食到青咖喱𠮶种香辣味道好特别🤩👍🏻
最后食完两个餐都唔系好够喉 最后叫老板推荐我哋食一个小食
🌛老板推荐食月亮虾饼$68/4件
一嚟到之后食咗第一啖真系惊为天人😱🌛
个虾饼老板话系用两张米纸包住中间新鲜带嘅虾肉
细致咁睇入边仲有虾子喺入边提升鲜味
另外佢个辣酱加入咗柠檬叶、辣椒酱 味道好Thai~风味 🇹🇭但系如果唔食得辣嘅话就点少少好啦 呢一个真系必叫嘅小食🤩