2014-09-11 4942 浏览
人生中都是食过数次high tea,终于黎到我同我钟意既女仔既四季酒店,听说食high tea要坐系窗口旁系最好最舒服,由于窗口位系最难订到要早于两星期前订,最后都俾我订到。我暗恋果个女仔佢向来食开high tea,佢话想食四季high tea,我当然成全佢即刻去订当日我俩未够3点就已经到达,但服务员好nice咁带我地入去,我已经觉得物有所籍 点餐之时,远处传来音乐声,很配合优雅既气氛。坐在窗口旁边的沙发座太阳的光线透进来,感觉好舒服。我俩点咗个二人tea set,服务生端来三层架及三款果酱涂松饼。三层架中,最低层是咸点,有三文鱼、泡芙及汉堡,我觉得好食是三文治。三文治中间夹着虾粒及沙律酱。而中间的是放上松饼,松饼我之前食往往都是冷冰冰,但是四季既scone是热辣辣,服务生好贴心同我地讲scone要即食。我向来食开酸溜溜的,我即刻将scone切开一半涂上黄梅酱同杂莓酱,味道丰富! 我一口气食咗两个scone,抖抖后要试试最顶层既甜点,每款甜点十分精致,甜点包括杏仁蛋糕配菠萝粒,牛油曲奇配柠檬凝乳,荔枝萄葡酒啫喱&红桑子香蕉朱古力蛋糕,尤其是红桑子香蕉朱古力蛋糕系我最爱,朱古力

我一口气食咗两个scone,抖抖后要试试最顶层既甜点,每款甜点十分精致,甜点包括杏仁蛋糕配菠萝粒,牛油曲奇配柠檬凝乳,荔枝萄葡酒啫喱&红桑子香蕉朱古力蛋糕,尤其是红桑子香蕉朱古力蛋糕系我最爱,朱古力蛋糕底层是脆脆地真系好好食

饮品方面我选择咗大吉岭红茶而我钟意既女仔选择咗有机波斯茶,我同我钟意既女仔好享受四季的环境同食物
传统tea set
2014-09-05