2017-04-17
话说两个人夜晚晚系尖咀睇完戏行完街八点几九点钟,谂住黎「胜博殿」应该无咁多人,点知都系等左差唔多廿几三十分钟先入到。如果之前唔系有人等唔切走左,我想等得重耐。有样东西要弹,已经差唔多九点先入到去食,「胜博殿」又收十一点,做乜鬼系九点后进场都要限时个半钟呢?著实好耐无乜食过炸物,果晚又忽然庆起想食,于是去「胜博殿」。可能太耐无去,都唔知「胜博殿」宜家有二人套餐;对于咁夜想食野又唔想多谂野既人黎讲系件好事,于是点叫左「季节二人套餐」同「酱油烧野菌」。同其他食炸物的日式料理店一样,白饭、椰菜丝和面豉汤系任叫的;虽然系任叫食物,但是大家都唔好浪费食物。日本珍珠米饭果日唔知系咪个厨师心情唔好定心不在焉,落水多个头搞到米饭过黏。不过,呢到个椰菜丝和面豉汤都唔错,加埋「胜博殿」既独家酱油,基本上可以食饱人。到前菜了,「酱油烧野菌」加埋柠檬汁,配搭几新鲜;食落口时唔系太觉得似烧物般干身,似是锡纸入焗炉焗多一点。正菜既「季节二人套餐」有吉列广岛蚝两件,炸海虾两件,忌廉蟹肉饼一块,特上猪扒一块。吉列广岛蚝一点都唔腥,食落虽然还有一点海味,但感觉唔错,同埋够大只;对于钟意食蚝既人来说可能是浪费左只蚝。炸海虾
正菜既「季节二人套餐」有吉列广岛蚝两件,炸海虾两件,忌廉蟹肉饼一块,特上猪扒一块。吉列广岛蚝一点都唔腥,食落虽然还有一点海味,但感觉唔错,同埋够大只;对于钟意食蚝既人来说可能是浪费左只蚝。炸海虾则普普通通,没有甚么特出的表现。
至于忌廉蟹肉饼,开头同朋友还以为点解会有三只蚝,因为炸后太似样。我只能用两个字来形这个忌廉蟹肉饼,那就是「失败」。忌廉蟹肉饼可以系整个餐最差的食物,整得太难食之剩,真系食唔到乜野蟹肉,感觉似食忌廉饼,而忌廉入面间唔中有一两条蟹丝。
最后是特上猪扒,肉身够厚,肉汁亦够多;有别于其他乜字号的吉列猪扒,炸完后仍然保持到肉质既鲜味。特上猪扒唯一的败笔系炸粉太多,多不是问题,问题在于粘唔实系猪扒身上,结果系一边食一边跌炸粉……有点儿浪费;假如唔计粘炸粉的分数,这个特上猪扒可以去到85分以上。
整体而言,「胜博殿」的吉列猪扒和吉列蚝都不错,其他炸物就算吧啦咧!
注︰我食既「季节二人套餐」可能同宜家大家食既有所不同