2020-10-13 466 浏览
话说荃湾香车街熟食市场有一间米线铺出名不定时开门同放假, 只系近年才定下来好让饕客可以前来参拜一下佢最出名嘅米线, 呢间就系叫老板娘云南酸辣米线每次我食佢都会系头几名, 因为本身店铺细小所以能容纳嘅人不多, 而且慕名而来嘅食客都非常之多, 所以迟少少黎到都要响果个焗到成40度都似嘅熟食中心排队等入坐真系人都癫不过, 佢嘅米线质素都系值得令人期待嘅, 不论系佢嘅蒙古汤或者酸辣汤什至佢嘅麻酸辣汤都系好特别而且令人回味本人同女友都好中意食麻酸辣汤再加底, 其实佢本身碗米线已经好大碗而且配料十足, 不过因为我地太中意食, 所以就一餐当两餐咁食就𩠌来讲, 只要系有关炸嘅, 一定唔会令你失望, 因为佢能够将不论系腐皮卷, 豆卜, 鸡件都一一炸得好通透而且事后隔油功夫做足, 所以𩠌另上都会见到只碟系冇咩油漏响度, 重要放几耐都系咁脆口, 而且样样都好大份量, 所以我系非常满意呢度嘅𩠌 (腩肉呢类直接放到米线嘅𩠌都有食过, 都好入味, 不过炸物另上感觉多一点)而米线方面, 线身平均唔粗唔幼, 不过煮得唔会淋, 所以夹起来系比较跳脱, 不过都因为咁所以唔会吸哂d 汤或者口感变糊, 而汤底方面都系麻酸辣小
而米线方面, 线身平均唔粗唔幼, 不过煮得唔会淋, 所以夹起来系比较跳脱, 不过都因为咁所以唔会吸哂d 汤或者口感变糊, 而汤底方面都系麻酸辣小辣同埋中辣, 老实讲, 食落辣味分别唔算大, 系麻方面较大分野, 不过汤底充满非常多嘅酸菜, 肉碎, 同粒粒嘅香料, 就算你不停咁食汤渣, 都食唔完咁剂, 同埋我地多数会饮埋个汤, 因为真系太好饮, 佢嘅麻比坊间其他米线铺出色太多了, 真系会一试爱上
最后, 两碗埋单100蚊, 饱到晚餐都食唔到